Internationella frivilligdagen

Utan frivilliga stannar Sverige

Ideella krafter gör stora och viktiga insatser på många områden, inte minst i IOGT-NTO.

Idag, den 5 december firas den internationella frivilligdagen. Den har firats sedan 1985 då den instiftades av FN. Ideellt arbete har dock en mycket längre historia. Patrik ”Putte” Lindström är en bland många svenskar som arbetar ideellt. Det senaste året har han jobbat hårt med kamratstödet Själ och hjärta i Norrköping.

– Vi startade den 18 november förra året, i ett industriområde lite utanför centrum. Jag undrade om det verkligen skulle komma någon dit, men det gör det. De cyklar, går, eller åker buss. Mellan fem och femton besökare per dag har vi haft. 

Att besökarna kommer visar att Själ och hjärta behövs, anser Putte Lindström.  

– I vår stad lägger de ner så många öppenvårdsmottagningar så folk har ingen stans att ta vägen.

”Det är väldig stort åldersspann och inte alls enbart människor med beroendeproblematik.” 

Putte Lindström

Besökarna utgör en blandad grupp.

– De är sjukskrivna, ensamstående mammor, eller pensionärer som spelar bridge. Det är väldig stort åldersspann och inte alls enbart människor med beroendeproblematik. 

Ingen som är påverkad blir insläppt.

– Det gör att andra vågar komma hit. Det är bra att de som har missbruksproblem lär känna andra, och att de som själva inte haft de problemen får upptäcka att missbrukare är precis som alla andra.

För några veckor sedan fick Själ och hjärta lämna sina lokaler. Industriområdet ska rivas. Den som följer Facebook-gruppen IOGT-NTO-medlem har nog inte kunnat undgå Putte Lindströms kamp för att hitta en ny lokal som föreningen har råd att hyra.

– Nu har vi fått löfte om att komma tillbaka till de lokaler på Trädgårdsgatan där IOGT-NTO tidigare hade ett kamratstöd. Det är lite mindre yta, men mer centralt läge. Vi kommer tillbaka till rötterna. Alla bara väntar. 

Putte Lindström har själv varit hemlös missbrukare och lever sig lätt in besökarnas problem.

– Det behövs ingen utbildning för att jobba här, men man måste bry sig om dem som kommer hit och vara bra på att lyssna. Här säger vi hej till alla när de kommer, och hej då när de går. Det är viktigt att visa att man ser människor. Jag säger till våra besökare att man ska se folk i ögonen när man pratar med dem. Sedan måste man försöka släppa allt när man kommer hem. Det borde jag bli bättre på, säger han.

Putte Lindström är en sann eldsjäl som genom åren engagerat sig i olika slags verksamheter.

– När jag kom i kontakt med IOGT-NTO första gången skulle deras fotbollslag IF Kickback läggas ner. Jag är fotbollstränare och fick frågan om jag kunde ta mig an dem. Jag har tränat både dam- och herrlag, men de senaste åren har jag tackat nej till alla sådana uppdrag. Jag är nog färdig med det. 

”Med en kaffebryggare och fyra koppar kommer man långt.”

Putte Lindström

Det var via fotbollen han kom in i kamratstöds-verksamheten.

– Jag jobbade med det första kamratstödet i Norrköping. Mellan 2012 och 2015. Men jag hade redan tidigare jobbat för Verdandi sju år på 90-talet.

Genom åren har han lärt sig att små saker kan göra underverk.

– Med en kaffebryggare och fyra koppar kommer man långt.

Sedan mars i år är han anställd och får lön för åtminstone en del av de timmar han lägger ner. Fritiden han lägger ner betalar sig på annat vis.

– Det ger så mycket tillbaka att hålla på med det här. I början går man på en massa nitar. Det kan ta tid innan man får något tillbaka, men i längden ger det så mycket att känna att vi verkligen gör nytta. 

Mer från Accent