Nyktra mötesplatser

Kamratstöd med stort hjärta

De flesta av IOGT-NTO:s kamratstöd runtom i landet har överlevt pandemin. Och i Norrköping öppnade nyligen ett nytt.

Patrik Putte Lindström är ordförande i föreningen, och tillsammans med sambon Camilla Gunnarsson, sekreterare, och Torbjörn Blixt, kassör, driver han verksamheten, som har en egen Facebooksida. Sedan starten den 18 november har de haft över 150 besökare.

– Vi riktar oss till arbetslösa, sjuka, ensamstående, pensionärer, unga – hit är alla välkomna, vi vill inte placera folk i fack och utestänga någon. Man måste inte vara medlem i IOGT-NTO eller helnykter, men när man är här är det nykterhet och drogfrihet som gäller, säger han.

Putte Lindström beskriver hur många träffpunkter som försvunnit i Norrköping, och att många hellre sitter ensamma hemma än går på lokal där det serveras alkohol.

”Hos oss kan man bara vara medmänniska och bli sedd.”

Putte Lindström

– Här får människors livshistorier plats, jag älskar att lyssna. Vi pratar inte droger eller kriminalitet, och det dras inga grova skämt här. Hos oss kan man bara vara medmänniska och bli sedd.

På Lundatorpsvägen i industriområdet Haga finns det inte bara hjärterum, i kamratstödets lokaler på 362 kvadratmetrar ryms ett välutrustad musikrum med scen, biljard, dart, pingis, TV-rum och ett lekrum. Nu på lördag kan man till exempel komma och se TV-sända Svenska cupen, och lite senare Melodifestivalen, tillsammans med andra. Fika med fikabröd och ”en stor portion medmänsklighet” utlovas.

– Här finns allt! Konstaterar Putte Lindström.

”I lördags startade vi ”Lördagsnykter”, vi spelade luftgitarr och hade Sober bar.”

Putte Lindström

– I lördags startade vi ”Lördagsnykter”, vi spelade luftgitarr och hade Sober bar. Det var succé så det kommer vi att fortsätta med.

Hur kom namnet, Själ & hjärta, till?

– Det var Camillas idé. Vi är Winnerbäckfantaster och han har gjort en låt som heter så. Här finns det hjärta för alla, och alla har en själ, även om den kan vara trasig. Alla kan någonting, även om de inte alltid tror det, säger Putte Lindström.

Sofia Modigh, chef för IOGT-NTO:s utvecklingsavdelning, bedömer att merparten av IOGT-NTO:s kamratstöd har klarat sig igenom pandemin. 

– Det finns inget rapporteringssystem för kamratstöden, men vi har ringt runt och kollat och det verkar som att de 15-20 mest stabila har verksamhet och har hållit igång på olika sätt under pandemin. 

– De har ordnat promenader och andra utomhusaktiviteter, haft digitala möten, delat ut matkassar, organiserat rundringning till varandra via telefon och liknande. Sen finns de kanske 5-10 där vi inte riktigt vet om de finns kvar, tröttnat eller ska starta upp. 

Hon känner inte till om det öppnats nya kamratstöd utöver Själ & hjärta.

– Men jag vet att bland annat IOGT-NTO i Karlskrona är på gång med någon form av socialt arbete. De har öppnat kafé i lokalen och det ska vara en mötesplats för alla. När det gäller våra 10-15 sociala företag så verkar de ha klarat pandemin, säger Sofia Modigh. 

Mer från Accent