App

Träffa vänner med ny nykter app

Nu kommer ytterligare en app som hjälper nyktra människor att skapa kontakt med varandra. Sober Grid lanserades i juli i år och har redan fått många användare. Accent intervjuade appens skapare Beau Mann, en före detta alkoholist och mjukvaruutvecklare från Boston, USA.

Sober Grid Icon

Hallå där Beau Mann, skapare av nyktra appen Sober Grid. Hur länge har appen Sober Grid funnits?

– Den lanserades i juli i år och har redan mer än 30 000 användare över hela världen – och den växer så det knakar. Men än så länge finns de flesta användarna i USA och London. Men vi hoppas att appen snart ska få större spridning i hela Europa.

Vad är syftet med Sober Grid?

– Tanken är att nykterister på ett enkelt sätt ska komma i kontakt med varandra, oavsett var de befinner sig. Genom att använda appen kan man hitta nyktra vänner i sin närhet att umgås med. Man kan söka på antingen avstånd (finns det någon nykterist inom en kilometers/några meters radie som vill ses?) eller på den stad man råkar befinna sig i.

Vem är appen till för?

– Vår största användargrupp hittills är nyktra alkoholister. Men målgruppen är annars alla som vill umgås utan alkohol tillsammans med människor som delar ens nyktra värderingar.

Hur kom du på idén till Sober Grid?

– För några år sedan befann jag mig på en festival i Utah, där jag av en slump träffade andra nykterister. Vi fick kontakt och började prata och någonstans där väcktes idén om att skapa ett nyktert nätverk så att vi som inte dricker alkohol lättare kan hitta varandra, var i världen man än befinner sig. Jag är själv nykter alkoholist och vet hur viktigt det är med nyktra sammanhang, aktiviteter och nätverk. Då jag är mjukvaruutevecklare till yrket började jag fundera på att utforma en nykter app, för att underlätta för nykterister att hitta varandra.

IOGT International har nyligen blivit samarbetspartner. Varför?

– Det känns rätt och självklart. Via vår app kan vi samla in pengar till IOGT och kan också marknadsföra nykterhetsrörelsen globalt. Via appen kan man bland annat köpa en nykter IOGT-”badge”. Pengarna går till IOGT Internationals verksamhet.

Är appen färdig eller under utveckling?

– Som den fungerar nu kan man dels söka andra nykterister och man kan också ta del av nyheter och ett forum som kan liknas vid ett nyktert Facebook. Här kan medlemmar skriva korta inlägg, dela erfarenheter eller inspirera varandra till ett nyktert liv. Men självklart är appen under utveckling och vi letar ständigt efter nya användningsområden och nya användare utifrån de behov som uppstår.

Vilka reaktioner har ni mötts av?

– Vi har fått mycket positiv respons. Våra användare älskar appen. De beskriver det som att de känner sig som en del av en stor nykter familj och ett stort nyktert nätverk som bara växer.

Var kan man ladda ner appen?

– På www.sobergrid.com.

Accent har tidigare skrivit om Sober-app, en annan app där nyktra människor kan söka efter vänner.

Mer från Accent