App

Mobilappen för dig som vill träffa nyktra vänner

En app för nyktra alkoholister, kan det vara något? Det tyckte i alla fall amerikanen Antoine Nauleau som efter att han blivit nykterist skapade Sober-app. Det var för åtta månader sedan. Nu gör appen succé.

Sober-app heter en ny app för nykterister, som nu sprider sig i allt vidare kretsar. Antoine Nauleau har skapat den och att han kom på idén beror på att han redan som 14-åring började missbruka alkohol. Appen är alltså sprungen ur hans egna erfarenheter.

– Jag insåg ganska tidigt att jag hade en rad problem och försökte redan under sena tonåren ta tag i missbruksproblemen och söka hjälp. Men det var svårt och jag tog gång på gång återfall. Efter flera år, då jag fortfarande var ung, men nu vuxen, lyckades jag hålla mig nykter under allt längre perioder och byggde då upp nätverk med personer som också var nyktra. Men så återföll jag i missbruk och tappade de sociala kontakter jag byggt upp. Varje gång fick jag börja på nytt. Det var frustrerande, säger Antoine Nauleau.

Han berättar att han till sist lyckades bryta sig ur missbruket och med sina kunskaper om teknologi och systemvetenskap växte idén om en nykter app att ladda ner till mobilen fram. Med den skulle människor i hans situation lättare kunna etablera och behålla sina nätverk – och också hitta andra med liknande bakgrund.

– Så snart idén var född satte jag igång! Från det första utkastet tills i dag har det gått åtta månader. Det är fortfarande en hel del arbete kvar för att den ska fungera optimalt. Jag vill få in fler funktioner. Snart kommer den dessutom i Android, säger Antoine Nauleau.

Han kan inte uppge någon siffra på hur många som i nuläget använder appen, men konstaterar att intresset är stort.

De flesta som använder den kommer från San Fransisco, Los Angeles, Houston i Texas och Florida. Men det finns användare över hela världen.

Mer från Accent