Midsommar

Torr midsommar för barnens skull

Nu banar IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit jul väg för nästa kampanj, med fokus på midsommar.

Ska julen vara vit för barnens skull bör midsommar vara torr. Det tycker IOGT-NTO Sydost, initiativtagare till kampanjen Torr midsommar. Accent ställde fem frågor till Henrik Yxing, projektledare för IOGT-NTO Sydosts kampanj Torr midsommar som startade 1 juni. 

Varför gör ni den här kampanjen?

– Efter att Vit Jul-kampanjen lyckats skapa en förflyttning av hur vuxna reflekterar över julfirandet kopplat till alkohol tyckte IOGT-NTO Sydost att det var dags att ta tag i nästa ”blöta” tradition, nämligen midsommar. Midsommarfirandet är en tradition som kanske ännu starkare förknippas med alkohol. Vi vet också om att det är många barn i landet som hamnar i skuggan eller känner sig otrygga runt midsommar just av den anledningen. Det vill vi ändra på med Torr midsommar!

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill skapa en liknande förflyttning av hur vuxna reflekterar och agerar kring midsommar kopplat till alkoholkonsumtion till att fler firar nyktert. Fokus ska vara på barnen i de fall de finns med i firandet, det ska inte alkoholen sätta stopp för.

Ni har efterfrågat personliga berättelser, hur ska ni använda dem?

– Vi vill belysa problematiken med att vara berusad runt barn och då finns det inget bättre sätt än att låta de som varit i den situationen få prata. Så de personliga berättelserna kommer att läggas upp på hemsidan som blogginlägg, delas på sociala medier, och kanske till och med publiceras i tidningar.

Hur blev kampanjdagen 10 juni?

– Det blev en lyckad livesändning på Facebook där vi peppade igång varandra, visade upp kampanjmaterialet och pratade om varför det är viktigt med nyktra vuxna under midsommarfirandet. Missade man sändningen finns den uppladdad på Torr midsommars Facebook-sida.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Väldigt många har tyckt att det var på tiden att skapa en kampanj kring midsommar likt julen. Folk förstår andemeningen rätt fort och kan med Vit jul-kampanjen i ryggen förstå vad Torr midsommar betyder. Jag tycker också att människor utanför nykterhetsrörelsen i mångt och mycket har samma positiva inställning till kampanjen som till Vit jul, och ser det som viktigt och en självklarhet att ställa upp. Såklart har vi också mötts av de vanliga argumenten så som att barn inte märker skillnad på om man är onykter eller inte, och liknande. Men det är ofta rätt enkelt att argumentera emot.

Hur ska du själv fira midsommar?

– Vid en sommarstuga med min partner och hennes familj  i Dalarna. Förhoppningsvis hinner jag med lite färskpotatis och jordgubbar när jag inte håller koll på antalet ställningstaganden eller likes på Instagram. Jag ser väldigt mycket fram emot en torr midsommar.

Mer från Accent