Tollare

”Tollare gjorde mig till en klokare man”

”Året på Tollare har gjort mig till en klokare man”. Det säger rapparen Petter som också menar att skolan har gett avtryck på hans nya skiva.

Det är onsdag eftermiddag, någonstans mellan lunch och middag så matsalen på Tollare är tom. Jag frågar Petter Askergren hur det kommer sig att han bestämde sig för att läsa ett år på Tollare. Han pekar ut mot gården och sin kompis Ahmed som väntar på att intervjun ska bli klar.

– Ahmed är skälet till att jag är här kan man säga. Jag lärde känna honom ordentligt 2008 och i den kretsen vi umgicks var det flera som jobbade med ungdomsfrågor. Och ju mer jag hörde om hans vardag med ungdomarna på Fryshuset … Vi hade en massa samtal om det där och en dag sade han att ”shit, du borde gå på Tollare”.

Förändra i samhället

Petter berättar att det var någon slags process som började i honom när han blev pappa första gången 2003 och som flera år senare bidrog till att han sökte till utbildningen om socialpedagogiskt ungdomsar- bete på skolan.

– Jag började tänka mycket mera på situationen i samhället och på vad jag själv kunde göra. Jag gillar inte att prata om mig som ”offentlig person” men det finns saker jag kan använda för att förändra i samhället.

Stora delar av senaste skivan ”Början på allt” skrevs parallellt med studierna på Tollare. Något som har gett avtryck, menar Petter.

– ”Håll om mig” som är första singeln skrev jag när jag hade gått på Tollare i ungefär tre månader. Sen skrev jag några låtar till senare under tiden här på skolan. Saker jag lärde mig och upplevde här på skolan finns med på skivan.

Han berättar om hur en av klasskamraterna kom på honom under en lektion: ”Jag ser vad du håller på med, skriver du en ny text eller?” Svaret: ”Det är ju så mycket bra ord här så jag kan ju inte bara låta det vara, jag måste ta dem”.

– Det var allt från termer till uttryck och hur man säger grejor. Jag tror till exempel inte att jag använt ordet ”skyddsfaktor” innan jag kom hit. Det finns många sådana verktyg, ord som jag inte använt tidigare.

Kött på benen

”Början på allt” innehåller ett par politiskt färgade texter, något som har varit ganska sällsynt på Petters tidigare skivor. Men tanken från början var att den senaste plattan skulle bli ännu mer politisk.

– Här på Tollare fick jag kunskapen jag behövde. När jag släppte mina första ski-vor sa jag alltid i intervjuer att ”min nästa skiva, då ska jag bli politisk” men jag blev aldrig det. Jag är inte en person som sitter och gafflar en massa skit om saker som jag inte vet något om. Jag måste veta vad jag pratar om och här fick jag kött på benen. Det här året har gjort mig till en klokare man.

I slutändan blev det inte bara politik på skivan. Istället är ”Början på allt” en blandning mellan eftertänksam tillbakablick och en stenhård nystart. Kanske en slags 40-årskris, även om Petter inte använder ordet själv.

– Jag hamnade samtidigt i en sorts personlig grej och behövde ta tag i det och då tog det också över en del av skivan. Det blev en blandning av alltihop. En ny skiva skulle kanske kunna gå ännu mer åt det politiska hållet.

”Väldigt mycket jag och mindre vi”

Det går inte att ta miste på att engagemanget finns där. Petter pratar om betyg i skolan, om hur de riskerar att knäcka en tioåring som har det tufft. Han pratar om privatiseringar i sjukvården och om funderingarna på hur det ska bli när hans barn växer upp.

– Jag anser mig själv vara långt ifrån perfekt som person. Jag har laster och gör fel säkert dagligen men jag tycker åldern, mognaden samt ett ständigt sug efter kunskap har varit väldigt utvecklande för mig. Jag vill kunna förstå och se samhället från alla perspektiv.

– Det pågår en stor förändring i samhället. Helt plötsligt börjar jag tänka på min uppväxt väldigt mycket och börjar inse… Det fanns någon slags solidaritetsgrej då på den tiden. Jag säger inte att det var bättre förr, men det var på ett annat sätt och det var mera vi och mindre jag. Nu är det väldigt mycket jag och mindre vi.

Mer från Accent