Nykterhet

Sri Lanka kastar ut Foruts platschef

Platschefen för Forut Sri Lanka, Rannveig Tveitnes, och ytterligare en av medarbetarna har med kort varsel tvingats lämna landet.

Rannveig Tveitnes lämnade Sri Lanka i lördags, sedan hon fått besked om att hennes visum och arbetstillstånd hade omprövats och inte längre gällde. Samtidigt tvingades Simon Weatherbed, hjälparbetare med brittiskt pass som arbetat inom Forut sedan många år, lämna landet.

– Det är mycket märkligt, säger Esbjörn Hörnberg, chef för IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut. Vi har fått dubbla signaler, det var inte länge sedan man ville att Rannveig Tveitnes skulle komma upp och träffa presidenten för att tala om arbetet med offren för tsunamin. Där har man tidigare visat uppskattning och så händer det här.

Skälen bakom Sri Lankas agerande är okända. Enligt norska Aftenposten har Forut och Rennveig Tveitnes uppmärksammats på ett negativt sett i lankesisk media den senaste tiden. Det talas exempelvis om lokalanställda som inte fått ledigt på helgdagen som utlystes i samband med den militära segern mot LTTE-gerillan. Något direkt samband mellan detta och att visumet inte förnyats är dock inte troligt.

– Möjligen handlar det om att Forut har arbetat i tamilska områden i 30 år, säger Esbjörn Hörnberg. Där har man självklart haft vissa kontakter med gerillan, det har varit enda sättet att jobba där. Men man har alltid spelat med öppna kort och regeringen har varit väl medveten om detta.

Enligt artikeln i Aftenposten håller fler bedömare med om att arbetet i de tamilska områdena kan ligga bakom beslutet. Forut och Tveitnes används för att skicka en signal till andra liknande organisationer om att de är i landet på regeringens villkor.

– Det här påverkar förstås vad vi kan göra på plats, säger Esbjörn Hörnberg. Katastrofarbetet i flyktinglägren fortsätter tills vidare men troligen kommer det löpande utvecklingsarbetet att prioriteras ned.

Kritiken mot Sri Lankas regering har varit kraftig den senaste tiden, bland annat på grund av att hjälporganisationerna inte tillåts arbeta i de områden där det skulle behövas som mest.

– Inom ett par veckor vet vi hur det utvecklar sig, säger Esbjörn Hörnberg. Om det internationella samfundet och de stora hjälporganisationerna bestämmer sig för att dra sig ur arbetet i Sri Lanka är det troligt att Forut följer med.

Pierre Andersson

Not. Forut Sri Lanka ägs och stöds av såväl norska Forut som svenska IOGT-NTO-rörelsen och har arbetat i landet sedan 1970-talet. Förutom insamlade medel arbetar man med hjälp av biståndsmedel från Sida och norska Norad.

Mer från Accent