Test alkoholfri rosé

Somrigt i glasen

Två favoriter utsågs när fyra goda grannar testade alkoholfria rosédrycker på uppdrag av Accent.

Långa semesterkvällar vid grillen, stimmiga studentmottagningar, eller sommarfest på jobbet. Vad passar bättre än att avnjuta en välkyld, fräsch, och alkoholfri, rosé? 

Accent samlade Veronica, Lisa, Aram och Arez (som alla fyra är veganer) för att testa fem sorters rosé. Deras uppdrag var att bedöma utseende, doft och smak.

Så här såg startfältet ut. Foto: Marc Femenia

Rosé, Noseco

49 kronor för 0,75 cl på Systembolaget

Marknadsförs tydligt som vegansk, både på etiketten och online.

– Väldigt ljus och klar, fin färg. Och väldigt god, prisvärd, tycker Lisa. 

–  Signalerar hallon, sött, somrigt – men det gör ju all rosé, säger Veronica.

– Lite tobaksdoft, vattenpipsdoft, eller som äckligt smaksatt snus. Inte så fräsch doft även om den är god, säger Veronica och Aram.

– Jättegod, fina små bubblor, tillägger Aram. 

– Att det står väldigt tydligt att den är vegansk gör den nog lite godare faktiskt, funderar Arez, och fortsätter:

– Kan drickas som den är, törstsläckande.

– Den skulle passa i en bål, eller som välkomstdryck i ett glas, tror Lisa.

Veronica och Lisa bedömer doft och smak. Foto: Marc Femenia

Herrgårds cider rosé, Kivik

21, 95 kronor för 0,75 cl online

– Det står ingenstans om den är vegansk, är Arez första kommentar när han granskar flaskan, och fortsätter:

– Eftersom den är framställd på ett musteri tror jag inte att den är filtrerad via en fiskblåsa, men det borde vara tydligt, tycker han:

– Den bubblar mycket och har klar rosa färg, nice ljud när man häller upp. Doftar jättemycket sött och hallon.

– Den känns nästan lite fejk, kemikalisk. Den ligger mer åt läskhållet, tycker Lisa.

 Veronica instämmer:

– Den luktar hallonsoda, men det är ju så här hallon luktar. Den ger barnkalaskänsla, jag vill ha mosade hallon i. 

– Jag tycker att den är god, men gissar att den kostar mycket mer än en hallonsoda.. Och den går inte riktigt att jämföra med de andra dryckerna i testet, för det här är ändå en cider.

– Flädersmaken känns lite i eftersmaken, säger Aram. 

– Men sötman får mig direkt att undra hur många kalorier det är i den. 

Den korken var det tryck i! Foto: Marc Femenia

Favorit Ein Zwei Zero rosé, Leitz

104 kronor för 0,75 cl på Systembolaget

– Lyxig, jättesnygg flaska, en snygg gåbortpresent, är Veronicas och Lisas spontana reaktion, men tillägger att det inte heller här framgår av etiketten om den är vegansk.

– Ett rosérosé, det vill säga inte bubbligt. Den luktar friskt, och lite sträv, citrus.

– Den doftar verkligen vindruva, inflikar Veronica.

 – Den här skulle man vilja dricka till mat, som sallad, sparris, säger Veronica, och Lisa fyller i:

– Till vattenmelon och vegansk fetaost. 

– Oväntat med både sötma och strävhet, ett av de godaste alkoholfria vinerna jag druckit, tycker Lisa, och får medhåll av de övriga. 

–  God och nice eftersmak. Lyxig känsla och vuxen smak, sammanfattar Arez. 

Arez och Aram djupt koncentrerade. Foto: Marc Femenia

Sparkling rosé, Chapel Hill

49 kronor för 0,75 cl online

Inte heller här framgår det av etiketten om drycken är vegansk. 

– Färgen drar åt det oranga hållet, större bubblor och skummigare än de övriga. Doftar strävt, konstaterar Lisa och Arez.

– Det doftar inte särskilt gott – nästan ingenting, säger Veronica, och gör en grimas efter att hon smakat:

– Fy! Alldeles för söt.

Aram har dock inget emot sötman, även om den här hamnar längst ned även på hans lista:

– Den smakar som kopparbergcider, säger han, och Arez tillägger:

– Energidryck för tonåringar, skulle jag säga.

Allt är inte gott som bubblar. Foto: Marc Femenia

Favorit No 2 Sparkling rosé, God dryck 

89 kronor för 0,75 cl på Systembolaget

Tydlig vegansk märkning som omfattar hela tillverkningsprocessen. 

­­– Väldigt bubblig, det hörs när man häller upp den, säger Arez.

De positiva omdömena haglar:

– Den ser ut som en solnedgång. Väl synliga bubblor och doftar gott. Den påminner om Ein, Zwei, Zero, fast det här är den bubbliga motsvarigheten.

– Man blir sugen på att smaka när man ser den, och den är jättegod, det här gillar jag!

– Festlig!

– Den här skulle passa till mat. Till midsommarlunchen, till lite salt mat, och snacks. Sälta som umamismaken i halluomi eller titångkaviar, säger Lisa. 

– Och till efterrätt, tycker Veronica.

– Och choklad, säger Aram. 

 – Att överskottet går till goda ändamål gör att den smakar extra gott, säger Lisa.

Inte fel att bjuda in vännerna att testa alkoholfritt. Foto: Marc Femenia

Mer från Accent