Alkoholfria ölsorter att svalka sig med i sommarvärmen

De senaste åren har utbudet av alkoholfria drycker ökat kraftigt. Accent samlade en panel för att testa fem alkoholfria öler inför sommaren.

Panelen består av Alexandra Holm, som driver instagramkontot Nollkommafem och som i flera år utforskat utbudet av alkoholfritt, Levicia Newman som är projektledare för Popbox (UNF:s dryckesbox), samt Daniel Camerini, finansieringssamordnare på UNF och självbekänd ölfantast. Vi pratade om smaken, när drycken skulle passa och försökte komma fram till ett betyg på en skala från 1 till 5.

Alexandra Holm, Levicia Newman och Daniel Camerini. Foto: Jens Wingren.

Utbudet av alkoholfritt ökar ständigt, inte bara inom ölsegmentet.

– Just nu är det mycket mouserande te-drycker som kommer, det är drycker med en exklusiv känsla, säger Alexandra Holm.

– I mitt Tiktok-flöde är det mycket mocktails, det är alltid en rolig sommartrend, säger Levicia Newman.

– Drinkar med vattenmelon blir stort varje sommar, att mixa färsk vattenmelon med Sprite, mynta och lite citron. Men sen kommer det mycket nytt inom alkoholfri sprit just nu också. Det kan vara kul till högtider eller som bas i drinkar, säger Alexandra Holm.

Ölerna i Accents sommartest 2024 finns att få tag på via Systembolaget eller större mataffärer och kostar alla mellan 15 och 25 kronor. Vi hoppas att du hittar något nytt och spännande att testa till studenten, midsommarfesten eller picknicken!

No Worries, IPA från Lervig

Alexandra: Jag gillar beskan, den känns törstsläckande och jag är också svag för designen på burken. Det finns smak av citrusskal och grapefrukt. Kan nog fungera som en grillöl.
Daniel: Den känns len, rund och har fin färg som kanske påverkar upplevelsen. En bra öl om man vill kunna släcka törsten, inte mycket eftersmak. Jag har svårt att tänka att den skulle passa dåligt till något.
Levicia: Jag är ganska kräsen när det gäller öl men jag tycker att den här tilltalar ändå. Den är lättdrucken.
Genomsnittligt betyg från panelen: 3,5

Sam’s Brown Ale, från Samuel Smith

Daniel: Den smakar lite härligt bränt, men är ändå len. Utseendet skapar mycket förväntningar.
Levicia: Lite rökig smak, den luktar som om den skulle vara tung i smaken. Den var positivt överraskande. Men den skulle nog göra sig bäst till en vintergryta.
Alexandra: Det känns mer som en julöl än något man skulle dricka på sommaren. Luktar lite kaffe och har en lite stickig eftersmak.
Daniel: Jag gillar etiketten. Helst så dricker jag ljus öl jämt, jag köper sällan ett såhär mörkt öl och jag skulle nog inte köpa den här till en sommardag. Den är inte dålig, men passar inte för sommaren.
Alexandra: Den hade fått högre betyg en annan tid på året.
Genomsnittligt betyg från panelen: 2,8

Poppels Hoppy Pale Ale, från Poppels

Daniel: Djup och blaskig samtidigt. Mer smak än No Worries.
Alexandra: Den har mycket humlesmak, jättebra. En perfekt sommaröl som är fruktig och läskande. Skulle passa bra till grillat eller att dricka bara som den är.
Levicia: Jag gillar den verkligen.
Daniel: Burken är kanske inte så fin, jag föredrar något mer klassiskt. Det ser nästan inte ut som att den skulle innehålla en dryck.
Genomsnittligt betyg från panelen: 3,9

St: Eriks Glutenfri IPA, St: Eriks bryggeri

Alexandra: Den är så söt. Den har den där söta eftersmaken som är vanlig på alkoholfria ölsorter. Den har också en hel del humle, men sötman tar över.
Levicia: Jag gillar sött, så det här tilltalar ändå mig. Jag älskar sötman. Men hade jag varit sugen på öl så hade jag nog inte valt den.
Daniel: Den är lite kittlig på tungan, som mineralvatten. Den ger lite lättölskänsla som får mig att tänka på lunchrestauranger, vilket väl inte är en bra association. Kanske påverkar det att den är glutenfri, och jag undrar om vi hade upplevt den som lika söt som vi druckit den här först.
Levicia: Den här skulle man kunna ha med på en picknick i sommar.
Daniel: Jag tänker att den skulle kunna passa till lättsaltade chips, men kanske inte till mat.
Genomsnittligt betyg från panelen: 2,6

Raspberry Rush, sour på hallon och kaffe från Mikeller

Levicia: Lukten var hemsk! Den väldigt unik i hur smaken ändras, men de kanske skulle ha skippat kaffet.
Daniel: Den luktar som en kaffekanna som man inte diskat ur. Den smakar inte illa men jag skulle knappt säga att det här är öl. Jag skulle inte dricka den igen, det är inte det här jag vill ha när jag ska dricka öl.
Alexandra: Jag tycker att den är najs men eftersmaken är konstig. Först är den syrlig men sen kommer det en tung eftersmak som rostade bönor. Jag gillar syrliga smaker, men man ska inte lukta på den innan man dricker. Kaffet gör nog mer skada än nytta.
Daniel: Det känns som en varumkärkesgrej att man gör en knasig öl för att marknadsföra andra sorter. Kul att bli bjuden på såhär men jag skulle inte köpa den.
Levicia: Den är verkligen inte ett safe card att bjuda andra på. Jag är glad att jag provat den i alla fall.
Alexandra: Den har fin färg, bra skum och snygg förpackning. Den skulle kunna funka som drink till någon som gillar annorlunda smaker.
Genomsnittligt betyg från panelen: 1,9

Mer från Accent