Rörelsepusslet

Rörelsepusslet: Nykterhetens betydelse

Med över 25 000 medlemmar är IOGT-NTO ett ­pussel som består av många bitar. Accent har talat med sex medlemmar om nykterheten, medlemskapet och framtiden.

I en folkrörelse ska många viljor och erfarenheter fogas samman. IOGT-NTO firar 50-årsjubileum nästa år och i dagarna ska kongressen i Örnsköldsvik fatta viktiga beslut om organisation, ekonomi och arbetsformer för framtiden. För att ge en ögonblicksbild av dags­läget i medlemsleden har Accent ställt tre frågor till sex medlemmar från olika delar av organisationen: Vad betyder nykterhet för dig? Varför har du valt att vara organiserad nykterist i just IOGT-NTO? Vad ser du som IOGT-NTO:s utmaningar framåt? Idag publicerar vi del 1 a 3.

Det betyder nykterhet för mig

För Saara Koponen, 27 år, som sitter i styrelsen för Kamratstödet Språngbrädan i Krokom, betyder nykterhet trygghet och gemenskap.

– Tryggheten i att kunna vara sig själv och att hitta sig själv. Jag har inte varit nykter hela mitt liv utan drack alldeles för mycket en tid. Jag började dricka i ganska ung ålder och sen eskalerade det och fick så stora konsekvenser att jag insåg att jag inte kunde fortsätta. Då slutade jag – det gick inte över en natt, men det gick. I IOGT-NTO hittade jag en nykter gemenskap, säger hon.

Tryggheten i att kunna vara sig själv och att hitta sig själv.

Sigrid Söderholm. Foto: privat.

Sigrid Söderholm, 79 år, sekreterare i föreningen 941 Fröet i Boden och kassör i kretsen, talar även hon om trygghet.

– Nykterhet betyder trygghet och solidaritet. Det är så många som kämpar mot alkohol och andra droger. Om vi är många som tar avstånd så visar vi att det går att leva utan alkohol. Jag har jobbat mycket med missbrukare som vill sluta. Att vara nykter är också ett sätt att vara ett föredöme för unga, säger Sigrid Söderholm, som fortfarande är Junisledare och håller i Svenska för invandrare. Hennes barndomshem var inte helnyktert.

– Mamma drack väldigt lite, bara något litet glas ibland för att det var gott. Pappa drack som de flesta män på den tiden så att han blev berusad. Men det hände inte ofta. En bror till mig råkade däremot illa ut av spriten.

I byn där Sigrid Söderholm växte upp fanns det många nyktra som hon såg upp till.

– Det blev ett självklart val för mig att vara nykter och det har aldrig varit svårt. När jag gick med hade distriktet Nyfors kursgård. Där var det aktiviteter varje helg med bland annat bollsporter och kurser.

Abdiaziz Mohamud Ali. Foto: privat.

Abdiaziz Mohamud Ali, 56 år, är medlem i Balkeena media och IOGT-NTO UMI Learning Center i Eskilstuna och sitter i Sörmlands distriktstyrelse.

– Nykterhet betyder jättemycket. Jag är emot alkohol och droger, och det är viktigt för mig att arbeta mot användningen, säger han.

Hilma Svedberg, 26 år, sitter i distriktsstyrelsen för Göteborg och Bohuslän och är medlem i föreningen Klippan.

– Jag känner mig väldigt oideologisk just nu tyvärr. Min utgångspunkt i många år var att alkohol inte tillför något. Jag började aldrig dricka, så jag fortsatte bara med det icke-beslutet. Men jag får mer och mer svårt att motivera för någon annan varför jag förespråkar nykterhet. När jag var yngre så missionerade jag kanske mer, funderar hon.

Anders Karlsson. Foto: Ulrica Ambjörn.

Anders Karlsson, 51 år, är anställd i IOGT-NTO som teamchef för Region sydost och medlem i IOGT-NTO Nyköping, trots att han sedan lång tid tillbaka bor i Katrineholm.

– För mig betyder nykterhet framförallt frihet, att ha tillgång till sina känslor och att vara den man är. Jag behöver aldrig fundera på om jag kan köra bil till exempel. Nykterhet ger också trygghet, det är en trygghet med nyktra människor, och att kunna vara en trygghet för andra. Det är säkrare.

Anna Fredriksson, 60 år, direktansluten medlem i Stockholm, blev medlem för tre år sedan när hon stötte på IOGT-NTO i en monter under Socionomdagarna.

–Jag har under största delen av mitt liv druckit väldigt lite, men blev nykt­erist för ungefär tre år sedan. Att vara ­nykter är ett egoistiskt val,
jag tar hand om min kropp och min hälsa, men också ett solidariskt val. Sam­hället skulle vara så mycket bättre för så många om vi slapp alkohol och droger. Särskilt tänker jag på barn och unga, säger hon.

Mer från Accent