Världens barn

Internationella kontoret i Östafrika:
Därför är det viktigt att vi hjälper till

IOGT-NTO har människor på plats i Östafrika som jobbar med alkoholfrågan. Accent frågade dem varför det är viktigt att samla in pengar till rörelsens stödprojekt.

 Varför ska vi ge pengar till Världens barn-insamlingen och projektet Upendo center?

Gunnar Kraft. Foto: Malin Huusmann
Gunnar Kraft. Foto: Malin Huusmann

– För att möjliggöra för IDYDC att jobba med gatubarn, eftersom det inte finns så mycket stöd från samhället. Skulle vi inte hjälpa till med det här så skulle det inte fungera. Barn är de mest utsatta i familjer med missbruk, kan vi hjälpa några barn till en bättre tillvaro så är det ju fantastiskt. Utan att vi genomför en större revolution så bidrar det ju att vi hjälper några – de här ungarna har ju rätt till ett drägligt liv, säger Gunnar Kraft, som har jobbat två år på IOGT-NTO:s regionala kontor i Östafrika.

Johan Sundqvist. Foto: Nathalie C. Andersson
Johan Sundqvist. Foto: Nathalie C. Andersson

Hans efterträdare Johan Sundqvist håller med:

– Tanzania är ett samhälle som misslyckas med att täcka de grundläggande rättigheterna för sina svagaste medborgare. Och om det finns en lokal organisation som kan gå in och täcka det så är det ju fantastiskt att vi kan gå in och bidra till det arbetet, säger Johan Sundqvist.

IOGT-NTO:s kontor i Östafrika jobbar på uppdrag av rörelsen för att minska den skada alkoholen skapar.

– Skulle IOGT-NTO-rörelsen inte finnas så tror jag att det knappt skulle drivas något arbete alls kring alkohol här i Östafrika. Vi har hjälpt till att sätta alkohol på agendan här. Alkoholen är nu något som diskuteras i media, i politiken, det börjar komma en förståelse för att alkohol har negativa konsekvenser, säger Gunnar Kraft.

Vilken är den största utmaningen gällande alkohol i Östafrika?
– Att det finns en väldigt stark alkoholdrickarkultur. Det dricks väldigt mycket bland ungdomar. Alkoholförsäljningen och alkoholproduktionen unik så oreglerad så industrin har tillåtits ta stor plats. För oss är det en stor utmaning att kunna stötta organisationer och förse dem med de rätta verktygen. Men det ser jag fram emot – att ta fajten, säger Johan Sundqvist.

Foto: Nathalie C. Andersson
Alkoholkulturen är stark i Tanzania. Här på fest i Dar es Salaam. Foto: Nathalie C. Andersson

Mer från Accent