Nykterhet

PR-kreatören som bloggar om sitt nyktra år

I augusti bestämde sig pr-kreatören Per Strömbro för att avstå alkohol under ett år – och blogga om det. Han har inga alkoholproblem, men är nyfiken på vilka effekter hans ställningstagande har på omgivningen och på hans egen kropp och knopp.

Varför bestämde du dig för att avstå alkohol under ett helt år?

– Tanken väcktes redan under försommaren, då jag insåg att jag nästan varje helg drack alkohol. Inga stora mängder, men det blev ändå ett slentriandrickande som jag kände gick lite över styr. Alkohol finns överallt och förknippas oreflekterat med social samvaro och fest. Nu när jag är lite äldre och tjänar pengar händer det att jag tar ett glas vin mitt i veckan. Bara för att det är gott och för att jag kan. Jag började fråga mig själv om jag verkligen behövde detta för att må bra. Kan jag göra något annat i stället? En bidragande orsak till mitt beslut är hälsan. Jag vill leva sundare och röra mig mer. En annan är att den pr-byrå jag arbetar på jobbar med Sober October, så jag har tidigare avstått alkohol under oktober. Men nu ville jag testa under ett helt år.

När började du?

– Den 16 augusti. Jag tog mått runt midjan, köpte en kaloriräknare och redan den första månaden tappade jag fem kilo! Jag var inte överviktig, men hade fått lite ölmage som nu försvann. Genom att inte dricka alkohol är det lättare att motstå snacks och feta hamburgare som ”återställare” dagen efter. Mycket kring alkoholen bidrar ju till ätande. Dessutom vaknar jag pigg på morgonen och orkar ge mig ut på en löprunda eller gå ut på en promenad med min lilla dotter.

Hur har din kropp reagerat?

– När jag började var jag orolig för att jag skulle tycka att det var jobbigt. Men det har inte alls varit svårt. Jag är fräschare, smalare och har aldrig ont i magen numera. Jag ser fina resultat och har hittat goda alkoholfria dryckesalternativ. Det finns massor av goda muster, skumpa och maltbrygder. Det enda jag kan sakna är rödvin. De alkoholfria röda vinerna är hemska. Men de kan ersättas av exempelvis 100% blåbär.

Hur mår du mentalt?

– Jag känner mig mer kreativ och fokuserad på det jag gör. Och det är jätteskönt att slippa alkoholångesten efter att ha druckit. Men jag upplever mig också som mer melankolisk nu. Jag mår bra fysiskt, men är inte på topp hela tiden. Det beror nog på att ett stimuli är borta. Jag har ju avgiftat min kropp, har slutat med tobak och skurit ner på socker. Jag har fått en ny kropp och ett nytt jag och det är klart att det märks.

Hur reagerar din omgivning?

– Min fru dricker ännu mindre nu än tidigare. När inte jag tar ett glas vin gör inte hon det heller. Mina vänner känner ju till mitt ”experiment”, vilket bidrar till att det blir lite väl krystat hänsynsfullt ibland. Det är en smula irriterande, för det enda jag vill är att jag ska kunna gå ut på krogen och hitta bra alternativ till alkohol. Jag vill inte att detta ska vara en stor grej, utan kännas naturligt. En positiv effekt är att jag upplever att det finns ett intresse. Folk frågar: vad gör du nu när du inte dricker? Och många män i min ålder hör av sig och frågar. De inser att de kanske borde gör samma sak.

Så vad gör du nu när du inte dricker?

– I sociala sammanhang dricker jag så klart alkoholfritt. Jag fokuserar mer på samtalet än drickandet. Jag promenerar mycket med min dotter och har börjat testa olika matrecept. Jag syltar, gör chutney och lemonad. Bland annat.

Vad vill du uppnå med bloggandet om ditt nyktra år?

– Eftersom det sociala trycket att dricka är väldigt starkt, vill jag väcka känslor, tankar och funderingar kring varför vi dricker och vad det står för. Jag vill förmedla att vi måste vara mer inkluderande och tänka mer på hälsoaspekten. Det går jättebra att leva utan alkohol!

Kommer du att fortsätta leva nyktert efter nästa sommar?

– Jag vet inte. Jag saknar rödvin, så det är troligt att jag vid enstaka tillfällen kommer att dricka alkohol. Men jag klarar mig definitivt utan berusning. Jag vet nu att det finns andra sätt att ”berusa” sig. Dessutom har jag upptäckt att det finns många bra alkoholfria drycker och det kommer jag att ta med mig i framtiden.

Mer från Accent