Foto: Nicke Johansson.

”På hojen får jag ro”

Den nyktra gemenskapen är viktig för den som tagit sig ur ett missbruk. Hos Nyktra bröder samlas medlemmarna kring sina motorcyklar.

Solen glänser när den speglar sig i de 13 motorcyklar som står uppställda på parkeringen vid Skatås friluftsområde i nordöstra Göteborg.

– Sisten bju på korv, ropar Peter Malmqvist, ordförande för IOGT-NTO-­föreningen Nyktra bröder.

Dagens road captain Stefan Pütt gör tummen upp och sen bär det av. En road captain ansvarar för att ta ut rutten och kontrollera däck och lampor innan start. Peter Malmqvist kör sist på en drag­racing-Harley Davidson vars motorljud river genom den ljumma luften.

– Vi rutinerade är vana att köra i en sicksack-formation, men flera här är nya så jag kör sist och ser till att bilar inte försöker ta sig in i ledet, säger han.

Två av deltagarna har övningskörnings-västar, men kärnan består av ett gäng som åkt hoj tillsammans i flera år. Sedan december 2019 åker de som Nyktra bröder, en nybildad IOGT-NTO-förening i Göteborg.

– Jag går in i mig själv och får ro när jag kör. Köra hoj är här och nu. Jag får aldrig så bra idéer som när jag sitter på motorcykeln, säger föreningens sekreterare Lemi Kocaharzem, som sticker ut med sin stockholmska och en AIK-tatuering på ena armen.

Föreningens sekreterare Lemi Kocaharzem är
en av gruppens drivande motorer. Foto: Nicke Johansson

Efter att ha varit ute på vägarna i en och en halv timme återvänder bröderna till Skatås. Längs vägen har de fått påhäng av de nyktra motorcyklisterna i KOSA, en religiös och drogfri MC-klubb. Allt som allt blev de 20 motorcyklar denna gång. Grillad korv och läsk har förberetts utanför stugan. Gemenskapen runtomkring är minst lika viktig.

Stuga 19 på Skatås friluftsområde tillhör Iogt-nto. Det har tidigare pratats i distriktet om att stugan inte används tillräckligt, men nu träffas Nyktra bröder här två gånger i veckan. På onsdagar är det gemensam middag, och på lördagar frukost med nykterhetsmöte. 

Motorcyklarna som står parkerade utanför stugan drar till sig en och annan blick från joggare och frisbeekastare. En handfull av föreningens medlemmar sitter på bänken utanför. Det är mycket skägg och tatueringar – men inga västar.

– Vi är inte en motorcykelklubb, påpekar Stefan Pütt. 

Det är en nyansskillnad som för den ofrälse kanske kan vara lätt att missa. Men Nyktra bröder är inte anslutna till Sveriges Motorcyklister och därmed inte heller en motorcykelklubb.

Om femtio år så kanske man kommer prata om att ”IOGT-NTO, det är väl de där som åker motorcykel?”

Lemi Kocaharzem

De var nio medlemmar som lämnade sin gamla motorcykelklubb hösten 2019 för att istället starta en förening inom IOGT-NTO. Även om de har arbetat i föreningsform tidigare så är demokrati-perspektivet tydligare jämfört med de oftast toppstyrda motorcykelklubbarna. Och de har gott om planer för framtiden. Bland annat hoppas de kunna ordna en lokal med verkstad där de kan jobba med ungdomar. 

– Om femtio år så kanske man kommer prata om att ”IOGT-NTO, det är väl de där som åker motorcykel?” säger Lemi Kocaharzem.

Han skulle gärna se att lokalgrupper av Nyktra bröder startar runt om i landet. Han har även kontakter i Finland och Polen som han skulle vilja få in under samma paraply. 

– Vi har en struktur för det här redo, det är bara för andra att kontakta oss och hoppa på, säger han.

Men i dagsläget riktar de sig främst till andra inom IOGT-NTO med motor­cykelintresse, och försöker inte värva från andra motorcykelklubbar. Bland annat finns planer på en turné till andra IOGT-NTO-föreningar i Sverige.

– Vi vill komma ut och genomföra aktiviteter samtidigt som vi kan
informera folk om att vi finns, säger Lemi Kocaharzem.

Ordförande Peter Malmqvist med sin frus barnbarn Tian. Foto: Nicke Johansson.

Nyktra bröder har sina rötter i tolv­stegsmodellen och har regelbundna nykterhetsmöten inom gruppen, en gemenskap som är viktig för många
av medlemmarna. 

– När du nyss blivit nykter så behöver du en stöttande gemenskap med folk
som har liknande intressen, säger Lemi Kocaharzem.

Vissa har kämpat länge för sin nykterhet. Lemi Kocaharzem och hans son Yasha Kocaharzem har båda två ett brokigt förflutet och har nyligen återförenats i nykterheten och motorcykelintresset.

– Jag har sex månaders nykterhet nu. Innan dess hade vi inte sett varandra på några år, säger Yasha Kocaharzem.

Ordförande Peter Malmqvist beskriver tvärtom sitt uppvaknande som plötsligt.

– Jag vaknade en morgon och tänkte att ”nu ska jag leva ett bra liv, jag tänker inte vara slav längre.”

Idag har han varit nykter i fem år.

– Vi kan ju inte veta något om fram­tiden, men det finns inte på kartan att jag skulle börja igen, vad som än händer. Jag är Peter nu. Det har jag inte varit innan, och det är det jag vill vara, säger han.

Du kan också följa med på Accentpoddens besök hos Nyktra bröder.

Mer från Accent