IOGT-NTO

Nykterhetens hus invigdes i Systembolagets gamla lokaler

Den 19 februari invigdes Nykterhetens hus i Boden i Systembolagets gamla lokaler. Lokala politiker och IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero var på plats för att fira och klippa band.

I den 423 kvadratmeter stora affärslokalen kunde Boden-borna tidigare köpa alkohol. Här har även en Bingohall legat. Men i augusti förra året köpte IOGT-NTO och NBV, tillsammans med några andra lokala föreningar, huset, som fortfarande går under arbetsnamnet Nykterhetens hus. Tanken är att så småningom ha en namntävling där alla kan lägga förslag på bra namn.

Under hösten har man sökt pengar från Boverket till upprustning och häromveckan, den 19 februari, var det äntligen dags för invigning. På plats fanns bland andra Bodens kommunalråd Inge Andersson och IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

– Det kom mycket folk, både politiker, våra samarbetsorganisationer och nyfikna Boden-bor. Alla tycker att det är häftigt att nykterhetsrörelsen nu har tagit över det före detta Systembolaget. Vi tycker också att det är häftigt att flytta från en mörk och tråkig källarlokal till en ljus, stor lokal med ingång från gatan. Vi är väldigt nöjda och stolta över vårt nyktra hus, säger Sigrid Söderholm, medlem i IOGT-NTO Boden.

Hon menar att skyltfönstren ger möjlighet till bra marknadsföring av nykterhetsrörelsen och hon hoppas och tror att man kommer att kunna ha mycket och bra verksamhet här.

– Vi är sex föreningar i huset som knyts samman av vår nykterhet. Det är IOGT-NTO-rörelsen med Junis, NBV och UNF samt några invandrarföreningar. Vi delar hyran rakt av mellan oss.

Verksamheten har redan börjat komma igång. Det handlar bland annat om utbildning av ensamkommande flyktingbarn, vanlig föreningsverksamhet samt barn- och ungdomsverksamhet med Junis och UNF.

Mer från Accent