I vanliga fall hörs Sarah Mansouri i radiokanaler som Mix Megapol. Podden Don’t wine about it är något helt annat. Här dyker hon ner i normer och alkoholkultur genom samtal med sina gäster.
– För att sammanfatta det så blir det samtal kring att välja alkoholfritt i väldigt många olika situationer. Idén om den här podden har funnits med mig ända sedan jag började fundera på att bli nykter.
Redan när Sarah Mansouri började dricka alkohol, i 17-18-årsåldern, kände hon att det var något som inte stämde. Det dröjde 17 år innan hon insåg att hon behövde sluta alkohol helt. Det faktum att samhället är så uppbyggt kring alkohol bidrog till att det tog så lång tid för henne att inse att hon verkligen hade problem.
– Det är så okej att dricka vid alla tillfällen, så det var ingen som märkte att jag kom bakfull. När jag slutade fick jag höra ”Varför ska du sluta dricka?”. De hade inte förstått hur illa det var för mig. Men jag visste inte hur jag skulle leva utan alkohol.
Sarah Mansouri”När jag blev nykter kändes det ensamt.”
Nu har Sarah Mansouri varit nykter i 1,5 år, och mycket har förändrats. Först ledde det till en stark ensamhetskänsla. Hon beskriver hur hon i många år hade varit en person som sökte festen.
– Jag hade varit den glada partytjejen, och nu när jag blev nykter kändes det ensamt att inte vara den personen längre. Jag visste heller inte vart jag skulle vända mig för att känna nån slags styrka.
Sarah Mansouri trodde först att hon skulle klara av att bli nykter på egen hand, men insåg till slut att hon behövde någon form av hjälp och gemenskap för att hålla sig nykter. I sitt sociala umgänge fanns inga andra som också valde alkoholfritt. Jo, en person, radioprofilen Robin Calmegård. Det var också han som kändes som den mest självklara gästen att bjuda in till det första avsnittet av Don’t wine about it, med temat ”Vad händer när man börjar säga nej till alkohol?”.
– Podden betyder jättemycket för mig personligen. Det kommer betyda mycket att sätta ord på de här sakerna, och påminna mig om varför jag är nykter. Det är också ett sätt att ge vidare till andra. En podd kanske kan hjälpa andra som är där jag har varit.
I det första podd-avsnittet pratar Sarah Mansouri och Robin Calmegård bland annat om hur starkt omgivningen kan reagera när någon väljer att inte dricka, och att alkohol så ofta tar upp plats – som vinglas i handen på foton i sociala medier och dejting-appar.
– Det är så sjukt med normer! Bara för att jag inte dricker är jag den konstiga. Den som dricker kan bete sig hur som helst på fyllan – men anses inte vara den konstiga, konstaterar Sarah Mansouri.
Andra podd-ämnen är hur det är att vara nykter på krogen, men även hälsoaspekten som hur alkohol påverkar kroppen.
– Nästa avsnitt handlar om hur man hanterar svåra saker i livet, som sorg, när man är nykter. För mig har det blivit som att lära mig saker på nytt, att hantera sådant som jag tidigare har flytt ifrån.
Sarah Mansouri”När jag slutade dricka trodde jag att det skulle bli skittråkigt.”
Sarah Mansouri har även fått lära sig att ha roligt, på ett nytt sätt.
– När jag slutade dricka trodde jag att det skulle bli skittråkigt. Men nu kan jag gå ut och dansa och ha roligt. Komma hem, komma ihåg vad jag gjorde, vakna och må bra. Jag slipper den där jävla ångesten.
Att prata om sin egen nykterhet offentligt, och vad den har betytt, är något helt nytt för Sarah Mansouri i och med podden. Att slutligen släppa första avsnittet kändes både spännande och skrämmande.
– För mig är det här jättestort. Men jag har fått jättefin respons. Många har hört av sig och sagt att de fått stöd.
Det har även varit kompisar som hon inte har haft kontakt med på flera år som hört av sig och berättat att ”Jag har också varit alkoholfri nu i några månader”. Redan efter ett avsnitt verkar det alltså bli så som Sarah Mansouri hoppats på: att podden blir som en kompis, en nykter vän.
– När man börjar prata om det här märker man att man inte är ensam.