HBTQ

Ny hemsida ska ifrågasätta alkoholnormen bland hbtq-personer

Många hbtq-personer har ett riskbruk av alkohol. Därför lanserar RFSL en sida om alkohol, sex och relationer.

Nu i veckan lanserade RFSL en sida om alkohol, sex och relationer efter att man uppmärksammat att hbtq-personer i högre grad konsumerar alkohol och andra droger än genomsnittet. Rapporten ”Alkohol spelar roll” från 2014 ligger till grund för Alkoholsmart.se och tanken är att lyfta problemet och prata om det på ett tilltalande och konkret sätt, som inte har varit i fokus tidigare.

– Det är lätt att intala sig att alkoholproblem är något som drabbar andra. Men det är ett faktum att fler hbtq-personer dricker för att exempelvis våga ragga. Den som har en normbrytande sexualitet upplever ofta att alkohol blir ett sätt att släppa loss. Alkohol ses också som socialt och kul och i många kretsar är det ett måste. Alkoholnormen är väldigt stark i den här gruppen, säger Filip García på RFSL.

Han berättar att de på sidan har försökt att plocka de bollar som känns mest relevanta. Tanken är inte pekpinnar och forskning, utan mer konkret: hur dejtar jag utan alkohol? Hur tackar jag nej till alkohol när någon trugar? Var hittar jag alkoholfria zoner där jag kan umgås med mina vänner?

Och för den som vill dricka smartare: hur mycket alkohol är för mycket? Var går gränsen?

– Vi lyfter de mjuka värdena och ger råd och tips. Alkoholen finns ju tyvärr nästan överallt i dag och det här är ett sätt att visa att det finns sätt och ställen att umgås utan alkohol. Personligen tycker jag att det är jättebra att det börjar komma en trend med exempelvis alkoholfria fester, säger Filip García.

Han berättar att sidan främst vänder sig till hbtq-personer, men även till andra som funderar över och irriterar sig på alkoholnormen.

– Utan att moralisera vill vi visa hur man kan få mer livskvalitet med ett glas mindre, konstaterar Filip García.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer