Alkoholfritt

New York-bo utmanar världen med alkoholfritt barkoncept

Lorelei Bandrovschi försöker återuppfinna nattlivet i stan som aldrig sover. Och hon vill sprida sitt alkoholfria barkoncept över världen.

Det började med en vadslagning. En vän utmanade Lorelei Bandrovschi att sluta dricka alkohol i en månad. Till sin stora förvåning älskade hon det.

– Jag insåg att jag hade en blind fläck och att hela vårt samhälle har det, säger hon, och fortsätter:

– Vi socialiserar inte utan alkohol som vuxna – för alkoholen finns överallt. Det är så förväntat att vi inte ens stannar upp och tänker att en natt utan alkohol kan vara en grym erfarenhet. Vi tänker snarare att det saknas något om vi inte dricker.

Lorelei Bandrovschi insåg att hon ville att det alkoholfria skulle få större plats i hennes liv. I oktober 2018 lanserade hon därför Listen Bar, en bar med enbart alkoholfria drinkar, på ett modernt och vuxet sätt. Enbart läsk blandat med juice dög inte. Hennes vision var att baren skulle ha de godaste drinkarna, skapade av professionella och roliga bartenders.

– Det viktigaste var att det aldrig skulle finnas en förväntan på att dricka alkohol. Eller att du sticker ut om du inte gör det, så som man kanske kan känna på andra barer, säger hon.

Hennes projekt inleddes som ett pop up-koncept  i den trendiga stadsdelen Williamsburg i Brooklyn. Men intresset växte snabbt – snart hade de pop up-barer över hela New York.

”Folk väljer alkoholfritt för att de sover bättre och har bättre samtal.”

Lorelei Bandrovschi

Lorelei Bandrovschi är inte helnykterist, men har upptäckt att ju mer bekväm hon blivit med att inte behöva dricka för att ha kul, desto mer föredrar hon alkoholfritt festande.

– Det jag sett i vårt samhälle i stort är att det håller på att skifta – att vi inte längre ser alkoholfritt som en restriktion; för att någon har ett missbruk, är gravid eller kör bil. Istället har det blivit en preferens. Folk väljer alkoholfritt för att de sover bättre och har bättre samtal, säger hon.

Baren har inte bara lockat nykterister. De flesta är så kallade ”sober curious”, nyfikna på det alkoholfria. Enligt hennes uppskattning är två av tre besökare alkoholkonsumenter emellanåt.

– Men när alla samlas är det ingen barriär mellan de som vanligen dricker och de som inte gör det. Det gillar jag, säger hon.

I våras hade de storslagna planer: En permanent bar i New York, samt en världsturné med pop-upbarer som även skulle komma till Sverige. Pandemin satte tvärstopp för det.

Men Lorelei Bandrovschi tänker inte låta sig slås ned.

– Vi har istället skiftat till en virtuell modell, där vi lanserat olika alkoholfria cocktail-kurser, så att alla kan lära sig vår meny. Man kan även köpa vårt koncept med privata virtuella fester som innehåller drinkkurser, lekar och inspirerande gäster, säger hon.

Dessutom startar de en sex veckor lång workshop som alla kan ansöka till, som de kallar Night shift.

– Målet är människor från hela världen kan komma samman och återuppfinna framtidens nattliv. Vi väljer ut de mest inspirerande personerna som ansökt, och sätter ihop arbetslag på 4-5 personer som ska jobba tillsammans, säger hon.

”Ju mer bekväma vi är med att inte dricka, desto mer självsäkra och glada tror jag att vi blir.”

Lorelei Bandrovschi

Workshopen kommer att tackla ett nytt tema varje vecka, bland annat alkoholfritt, dejting, kreativitet och självkärlek. Deltagarna kommer att höra föreläsningar på varje tema och utföra övningar online, samt utveckla sina idéer om framtidens nattliv. En person har chans att vinna 1 000 dollar för sina visioner.

För Lorelei Bandrovschi har alkoholfritt gått från en enkel vadslagning till en karriär och blivit en stor del av hennes livsstil, som hon vill hjälpa till att sprida vidare.

– Jag vill göra det här för jag tycker att det är grymt att inte dricka. Många tror att alkohol gör dem uppeldade, men alla har en eld inom sig. Ju mer bekväma vi är med att inte dricka, desto mer självsäkra och glada tror jag att vi blir.

Mer från Accent