Dejting

Raggningshjälpen bjuder på dejtingtips till musik

I kväll spelar Familjen, David Ritschard, Mona Masrour, Markus Krunegård och Sara Parkman musik live och dejtingproffset Emelie Roslund ger kärlekstips.

När våren kommer är det många som vill hitta kärleken. I kväll kan du få tips på hur du ska göra, eller kanske inte göra, av såväl artisterna som journalisten och dejtingproffset Emelie Roslund som leder kvällen. Det är Systembolagets dotterbolag IQ som bjuder in till Raggningshjälpen, där det också kommer att diskuteras hur alkohol kan stå i vägen för ett lyckat resultat. Publiken har möjlighet att ställa frågor direkt till artisterna. Allt online och gratis.

Emelie Roslund är programledare för podden Singelrådet. Av egen och andras erfarenhet vet hon att för mycket berusningsmedel stjälper mer än det hjälper.

”Många har ju varit med om att någon blir för påverkad under en dejt.”

Emelie Roslund

– Många har ju varit med om att någon blir för påverkad under en dejt. Kanske var syftet bara att bli mer självsäker, men effekten blir den motsatta. Det ger inget genuint intryck av den man är. Kanske är personen lite nervös och tystlåten i början av dejten, men börjar prata mer när den druckit samtidigt som personen slutar lyssna. Syftet med en första dejt är att lära känna varandra och det gör man ju inte då. Det kanske känns bra för stunden, men fungerar inte.

Är man osäker när man ska träffa nya människor är Emelie Roslunds tips att man satsar på att bygga upp sin självkänsla långt tidigare genom att öva på att prata med okända. Hon tycker också att man ska förbereda sig så mycket man kan inför själva träffen.

– Fundera över var du känner dig trygg och välj den platsen för dejten. Kanske kan du träffa en kompis före dejten som hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende. Och hitta gärna på en anledning att prata i telefon med personen innan ni ses. Då blir det mindre laddat. När du är på plats kan du skicka ett sms för att tala om var du sitter och be personen höra av sig om den inte hittar dit.

Oftast är det själva mötesögonblicket de flesta oroar sig för, enligt Emelie Roslund.

– Har jag rätt kläder? Kommer personen att känna igen mig? Det är sådant en god vän kan hjälpa till med att tona ner. Har man ingen att prata med får man vara lite sträng mot sig själv: Är det här en rimlig noja? Det är ju faktiskt helt normalt att vara nervös inför en första träff.

Vad finns det för fördelar med att gå nykter på en första dejt?

– Jag har själv tagit med en första dejt när jag skulle köpa en födelsedagspresent. Fördelen är att man får se personen i olika miljöer och hur den agerar i vardagen. Man får en ärligare bild av personen när man inte sitter uppklädd på en krog och dricker alkohol. 

Hon tycker också att det är lättare att läsa av andra när man är nykter.

– Man är inte lika bra på att tolka signaler när man är påverkad. Då är risken större att man gör bort sig och till exempel försöker kyssa någon som inte vill. 

IQ presenterade i höstas en undersökning som visar att sex av tio i åldern 18–40 år tycker att alkohol gör det lättare att ragga. Nästan varannan tillfrågad tycker också att de blir modigare av alkohol. Samtidigt har drygt var fjärde misslyckats i sina försök att träffa någon för att de varit för berusade.

Raggningshjälpen äger rum den 10 maj klockan 20.00, live online på Doors och biljetterna bokas gratis här.

Mer från Accent