Dejta nykter

Jonas: Många tar för givet att man ska ses på en bärs

Hur stor roll spelar alkoholen när man söker efter kärleken? Jonas Felixon, 50 år, berättar om sina erfarenheter av att dejta som nykterist.

Stockholmaren Jonas Felixon, 50 år, berättar att han har varit med om flera märkliga dejtingsituationer genom åren.

– Många tar för givet att man ska ses på en bärs. Det har blivit standard. Men egentligen finns det ju bättre sätt att lära känna varandra på – som att ta Djurgårdsfärjan, eller varför inte äta en bulle?

Att nämna att han är nykter har stundtals känt laddat när han träffat potentiella partners. Nästan skamset till och med.

– För min del handlade det om att komma på hur man framstår som attraktiv på dejtingmarknaden när man är nykter alkoholist – hur fan får man det att låta snyggt? Även om det hade gått tio år sedan jag drack.

För Jonas Felixon har det inte varit avgörande att personen han dejtat också var nykterist. Däremot skulle det vara ett problem om personen drack så att hon blev personlighetsförändrad, eller om han märkte att hon hade svårt att sluta.

”Det handlade om att komma på hur man framstår som attraktiv på dejtingmarknaden när man är nykter alkoholist – hur fan får man det att låta snyggt?”

– Det var viktigt för mig att det var någon som drack måttligt, som inte hade problem med det. Att träffa någon som gillade uteliv vore inte en supermatchning. Det handlar mer om att ens livsstilar ska passa ihop väl: jag ville inte vara ute på barer vid midnatt – jag tränade ju för maraton.

Och för ett par år sedan träffade han sin fru på nätet. Idag är de gifta med två barn.

– Hon dricker ett glas vin då och då. Det stannar vid det. Hon hade samma tempo och intressen som jag, och hajade och respekterade mig. Det kändes bra att prata om vad jag hade varit med om också, säger han.

Jonas Felixon blev så inspirerad av krockarna som kunde uppstå för nyktra i dejting-sammanhang att han som manusförfattare fick stöd från Filminstitutet för en tv-serie på ämnet. I pilotavsnittet spelade skådespelaren Frida Hallengren nykter alkoholist som gick på AA-möten och dejtade samtidigt.

– Det var feel-good med allvar. Jag ville göra något kul av det som är svårt, laddat och tabubelagt och skildra hela  recovery-världen. Men tyvärr blev serien liggande i byrålådorna på tv-kanalen, säger han.

Mer från Accent