Nya Nyhyttan

Miljonsmäll efter Nya Nyhyttan-konkurs

När behandlingshemmet Nya Nyhyttan gick i konkurs lämnade man skulder på åtta miljoner kronor efter sig. Värst drabbade är bolagets ena ägare: IOGT-NTO föreningen 3 Örebro.

IOGT-NTO-föreningen i Örebro, som alltså också har varit delägare i behandlingshemmet Nya Nyhyttan som nyligen begärdes i konkurs, har lånat ut sammanlagt 5,5 miljoner kronor till bolaget. Pengar som föreningen med stor sannolikhet inte kommer att få tillbaka.

Nya Nyhyttan AB har även lånat cirka 1,5 miljoner av Swedbank och har 430 000 i skuld till IOGT-NTO-förbundet.  Utöver dessa skulder tillkommer cirka två miljoner kronor i leverantörsskulder, alltså obetalda fakturor till inhyrda konsulter och andra företag som har levererat varor och material till behandlingshemmet.

Enligt konkursförvaltaren ligger fastigheten just nu ute till försäljning. Enligt uppgifter i media är Bert Karlsson intresserad av att köpa stället och driva asylboende där. När fastigheten köptes av de två IOGT-NTO föreningarna 2009 kostade den 2,5 miljoner. Konkursförvaltaren bedömer att den nu kommer att säljas till ungefär samma pris.

Om så är fallet återstår alltså cirka 5,5 miljoner i skulder. Banken och förbundet får i första hand tillbaka sina pengar. Därefter föreningen 3 Örebro och i sista hand leverantörerna.

– Leverantörerna kommer troligen inte att få tillbaka sina pengar. IOGT-NTO-föreningen kommer sannolikt inte heller att få tillbaka hela lånebeloppet, konstaterar advokaten Clas Rosdahl, som förvaltar konkursen.

Mer från Accent