Adam Thulin vann årets upplaga av Sveriges mästerkock men vägen dit har (trots att han bara är 22 år) varit lång. Nu ska han snart börja ett toppjobb som kock på Tegelbacken hos Markus Aujalay.
Som barn fick Adam Thulin diagnosen ADHD, men medicineringen fungerade inte som tänkt och han blev beroende av medicinen.
– ADHD-medicin är jättebra när det fungerar. Det är fantastiskt när det gör det – men för mig spårade det ur i början av gymnasiet och resulterade i ett missbruk.
Till sist fick han plats på ett behandlingshem där han fick hjälp. Efter att han vann Sveriges mästerkock tog han kontakt med organisationen Mind, som jobbar för att främja psykisk hälsa.
”Jag tror att många förnekar för sig själva att de har ett problem och tänker att det inte är så farligt, men oftast så är det ju det.”
Adam Thulin
I dag är han ambassadör för organisationen vars kärnfrågor ligger honom varmt om hjärtat.
– Jag vill nå ut med min berättelse och hjälpa dem som fortfarande mår dåligt. Mind är fantastiskt bra och deras arbete är superviktigt, så det kändes självklart att jag skulle bli ambassadör.
Adam Thulin fick mycket hjälp av personer som han kunde relatera till, och som vågade berätta om sin historia, och därför vill han nu i sin tur hjälpa andra. Han ser däremot inte tiden då han var fast i ett missbruk som bortkastad, även om han mådde väldigt dåligt. Det som gjorde att han kunde hitta ut ur missbruket var att han hittade något han brann för.
– I matlagningen hittade jag något som jag kände passion för. Jag har hållit på med mat sedan jag var väldigt liten, jag började laga mat när jag var sex år. Så det har alltid funnits med mig.
Adam Thulin, som kommer från Katrineholm (där han också jobbade som kafébiträde), ser ljust på sin framtid. Till hösten väntar ett jobb som kock hos Markus Aujalay, en av domarna i Svenska mästerkocken, på Tegelbacken.
– Det kommer att bli jätteroligt! Sedan har jag några andra projekt på gång, bland annat en annan kokbok, och några andra saker som jag inte kan berätta om ännu.
Hans favoriträtter ändras oftast beroende på säsong, och inför hösten ser han fram emot en god svamppasta.
– Jag har en svampcarpacccio som jag tycker är jättehärlig. Jag älskar att plocka svamp och göra carpaccio på det, speciellt Karl Johan-svamp.
Han är inte orolig för att återfalla i beroende, men betonar att det krävs att han jobbar med det dagligen.
– Jag oroar mig inte för det, hade jag gjort det skulle jag gå och prata med någon. Men om man har haft ett missbruk är det inte som att det bara försvinner. Det finns oftast en anledning till att människor hamnar i ett missbruk – och det handlar ofta om en oförmåga att hantera känslor, säger han.
Han har gått hos psykologer och terapeuter för att kunna hantera sina känslor och förbättra sitt mående.
– Det handlar om en flykt från den verklighet som man befinner sig i , och som man känner att man inte kan hantera. Men de känslorna går ju hantera.
– Jag har gått hos en psykolog sedan jag var väldigt liten och det är det rådet jag skulle ge till andra som fastnat i ett missbruk. Om man söker behandling får man supermycket hjälp så det bästa är att söka behandling så fort det går. Jag tror att många förnekar för sig själva att de har ett problem och tänker att det inte är så farligt, men oftast så är det ju det, säger Adam Thulin.