Samer Alazawie, Alexandra Tetschet, Nur Ali Nur och Helin Darwich tills bords i biblioteket. Foto: Aline Lessner.

De samlas runt matbordet

IOGT-NTO på Bantorget har en thairestaurang som granne på ena sidan och en indisk restaurang på denandra. Men här är det somalisk mat som serveras.

Nur Ali Nur och Abdigani Osman har tagit med stora kärl med ris och långpannor täckta av folie i blå ikea-­kassar. Det är många timmars arbete som ligger bakom kvällens middag.
– Det är mycket olja och kryddor i somalisk mat. Om du går förbi en ­somalisk familjs hem så luktar det ofta av kryddor, säger Abdigani Osman.
Ett bord är uppdukat i ordenshusets bibliotek. Till förrätt serveras sambosa, filodegsknyten med köttfärs och grönsaker.
– I Somalia äter man oftast med händerna. Helst höger hand, men ibland måste man använda båda, säger Abdigani Osman och greppar en sambosa.

Halv sju hos oss är ett initiativ som startade i våras. Inspirationen kommer från tv-programmet med det snarlika namnet. Sju par som representerar olika kulturer kommer att träffas för att laga mat åt varandra och berätta om sina bakgrunder. Idag är många tyvärr sjuka eller bortresta. Medlemmarna som representerar Palestina, och som höll i förra träffen, är till exempel på bröllop.
– Jasmin har 33 kusiner i trakten kring Malmö, säger Alexandra Tetschet som är initiativtagare och teamchef för IOGT-NTO:s sydligaste region.
– Jag hade valt att vara här ändå, ­skämtar Abdigani Osman.

Abdigani Osman och Nur Ali Nur är kvällens köksansvariga. Foto: Aline Lessner

Huvudrätten bärs in. Det är lamm­kotletter och suqar, oxkött tillagat med grönsaker. Vid varje tallrik ligger en banan.
– Vi använder banan på samma sätt som svenskar använder lingonsylt, säger Abdigani Osman.

Utöver dagens somaliska middag, den palestinska middagen före sommaren och en introduktionsträff där ­Alexandra Tetschet bjöd på grekisk mat har deltagarna mat från Kurdistan, Irak, Frankrike, Marocko och Sverige att se fram mot.
– Sen hoppas vi på ett gästbesök från medlemmar i Ronneby som kommer att laga syrisk mat, säger Alexandra Tetschet.

Mat måste såklart dokumenteras i sociala medier. Foto: Aline Lessner.

Samer Alazawie, verksamhetsutvecklare för IOGT-NTO i Malmö, har tagit på
sig att laga irakisk mat under hösten.
– Mamma får laga så serverar jag, säger han.
Han sökte jobb på IOGT-NTO efter att ha jobbat med Alexandra Tetschet
på Fryshuset.
– Jag tror att jag kan nå ut till folk med arabiskt ursprung. De förstår inte varför de borde organisera sig som nykterister.
Han säger att för de flesta araber är det så självklart att alkohol inte tar plats att man inte känner ett behov av att organisera sig.
– Men IOGT-NTO är en alkoholfri plats i ett samhälle där det faktiskt finns ­alkohol. Och när man pratar med dem om kampanjer som Vit jul eller hur det har varit tidigare i Sverige så förstår de.

”Föreningsliv är inte vanligt i Somalia, men vi ser hur svenskarna gör och bildar föreningar. Det ger ett stöd och en säkerhet.”

Nur Ali Nur

Även somalier kommer från en traditionellt alkoholfri kultur, och under de senaste åren har många nya IOGT-NTO-föreningar startats just av somalier, inte minst i Södermanland.
Nur Ali Nur berättar om hur en vän från Flen gjorde att han fick upp ögonen för IOGT-NTO.
– Föreningsliv är inte vanligt i ­Somalia, men vi ser hur svenskarna gör och bildar föreningar. Det ger ett stöd och en ­säkerhet som vi kan erbjuda varandra, säger han.

Han har jobbat som hemspråkslärare i 16 år och kommit i kontakt med många ensamkommande somaliska ung­domar i Lund. Nu har han även efter sin sörmländska väns påtryckningar startat Somalisk kultur fritidsförening, som arrangerar aktiviteter för ensamkommande.

Söt helwa med saffran för färg och smak. Foto: Aline Lessner.

Nur Ali Nur och Abdigani Osman bär in fruktsallad på en bricka.
– Det äter vi vanligtvis efter lunch. I Somalia är lunch en viktig måltid som samlar familjen. Till middag äter man vanligtvis något lättare, säger ­Abdigani Osman.
Avslutningsvis blir det somaliskt kaffe med helwa. Kaffet är gjort på skalen av kaffebönan istället för själva bönan och smakar starkt av ingefära. Helwan är smaksatt med saffran och kanel, och djupt röd i färgen.
– Det härliga med att äta mat från andra länder är att försöka sätta fingret på vad det är för kryddor i, säger Helin Darwich.

Bordet dukas av och alla hjälps åt att ta hand om matrester och disk.
– Alla här kommer från olika bakgrunder, och när man kommer hit så får man med sig något som är hemma för någon annan. Man får se allt vi har gemensamt och även vad som skiljer sig mellan olika kulturer, säger Helin Darwich.

Matkärlen försvinner ner i ikeakassarna igen. Nur Ali Nur får ta med sig en del mat hem, även fast alla ätit sig mätta. Solen har gått ner över Bantorget och de kringliggande restaurangerna har sedan länge stängt när matsällskapet tar avsked efter kvällens möte.

Mer från Accent