Trafik

Många alkomätare visar fel

Många alkomätare på marknaden är missvisande. Förare kan luras att tro att de är tillräckligt nyktra för att köra. Det visar ett test som Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) har gjort på uppdrag av konsumentsajten Testfakta.

Testet visar att 7 av 13 mätare riskerar att ge klartecken till förare som egentligen har för mycket alkohol i blodet för att kunna köra.

– Det ideala hade naturligtvis varit en nykter livsstil, men där är vi inte än. Så då får plan B bli att skapa punktnykterhet i trafiken och på arbetsplatser, säger Lars Olov Sjöström, på MHF.

Problemet är enligt MHF att det finns så många dåliga, billiga och lättillgängliga produkter som riskerar att lura folk att tro att det är okej att köra. Med alkomätare menas inte alkolås på fordon, utan mätare som säljs för privat bruk.

– Vi har gjort en enkät med 700-800 medverkande. Där har det framkommit att en av fem svenskar har en alkomätare. Och så vet vi att en betydande del av mätarna på marknaden är missvisande, säger Lars Olov Sjöström.

Enligt Lars Olov Sjöström tyder antalet människor som äger en alkomätare i Sverige på att det finns en stor osäkerhet kring nykterhet.

– Man kan inte köpa en billig alkomätare och tro att den är tillförlitlig. Vi skulle ju önska att folk lät bli att dricka alkohol, då skulle de kunna lägga pengarna på något roligare än en alkomätare, säger han.

Mer från Accent