Junis

Kändistätt när Struten bevakade bokmässan

Det var full fart när Junis juniorreportrar träffade Youtubestjärnor, Babben Larsson och Greta Thunberg.

Junis medlemstidning Struten gjorde i år sin sextonde bokmässa. Hälften av allt innehåll i tidningen görs av medlemmar från hela landet, 11-12 år.

Clara Lindgren från Umeå var en av de som var på plats som reporter. Hon fick flyga för att komma till bokmässan och när Accent träffade henne hade hon just intervjuat sina största idoler – Youtube-stjärnorna Yumi och Tomu. De heter egentligen Tom Karlsson och Jenny Laev Alfvén, och deras bolag Pandai AB omsatte under 2021 nästan 17 miljoner kronor.

– Det var jättekul, och de var supertrevliga, men jag var så nervös. Jag har sett på dem i säkert sex år på youtube så det kändes verkligen stort att träffa dem, säger hon.

Nervositeten hann inte släppa under intervjun så det var tur att hon hade skrivit ner sina frågor i förväg.

– Jag hade frågorna framför mig på ett papper, annars hade jag nog glömt vad jag skulle fråga för jag var så himla nervös under hela intervjun. 

Hon frågade bland annat om deras bok, om hur det känns att vara en youtuber, samt vem av dem som hade mest skärmtid.

– Jag blev mest förvånad över att de har anställda som klipper deras videos, och att de sa att det kan vara ganska jobbigt att vara sin egen chef ibland. 

Clara Lindgren har haft fullt upp under bokmässan och säger att hon knappt har hunnit prata med sin mamma och pappa sedan hon kom till Göteborg.

Hon ser fram emot att visa sina kompisar att hon har träffat sina största idoler. 

– Det är tur att jag har fått bildbevis på att jag har träffat dem – min kompis kommer att bli så avundsjuk. Jag ska visa bilderna för hela klassen. 

Anna Suslova reste till bokmässan från andra änden av Sverige, med bil från Höör i Skåne. När Accent träffar henne har hon precis varit och lyssnat på Greta Thunberg och är nu tillsammans med de andra juniorreportrarna i full fart att skriva en artikel.

– Det var lite svårt att förstå allting eftersom hon pratade på engelska, men hon sa att vi alla måste hjälpa jorden nu.

Hon hade hoppats få ställa några snabba frågor till Greta Thunberg på tu man hand.

– Men hon försvann snabbt därifrån. Jag hade tänkt fråga hur hon blev så klimatsmart, och vad hennes bästa tips för att bli mer klimatsmart om ung är.

Strutens Anna Suslova med Babben Larsson. Foto: Johan Rapakko

En timme senare intervjuade Anna Suslova komikern och programledaren Babben Larsson.

– Jag kommer bland annat att fråga henne hur hon var när hon var elva år, och om hon alltid har vetat bli programledare.

När allt redaktionsarbete var klart begav sig hela gänget till Liseberg efter tre dagars journalistarbete för att koppla av med lite nöjen. 

Mer från Accent