Växjö

Ismael Alhadi ber inte om ursäkt

Temat för årets folknykterhetsvecka är ursäkter. En som inte ber om ursäkt för att han säger nej tack till alkohol är Ismael Alhadi: ”Jag har kul på mitt sätt, andra på sitt”, säger han.

Den 2–8 maj manifesteras Folknykterhetens vecka runtom i hela landet. Accent är på plats vid Speakers corner i centrala Växjö, där lokala IOGT-NTO-medlemmar är i full färd med att förbereda dagens aktiviteter. Curt Thapper är ordförande i distriktets ANDT-grupp som haft i uppdrag att arrangera just Folknykterhetens vecka. Han myser över det strålande vädret som lockar ut växjöborna till caféer och gågator.

Folknykterhetens vecka behövs mer än någonsin tycker Curt Thapper. Och att synas där människor rör sig är extra viktigt.

– Ja, vi ordnar för få möten med vanligt folk. Vi behöver få till samtal och prata om våra frågor ute bland människor – då blir det ofta fantastiskt. Vi kan inte sitta i våra lokaler och vänta på att de ska komma till oss, då når vi inte dem som inte redan är medlemmar. Vi borde egentligen bo på Speakers corner, säger han.

Lennart och Mia Berntsson pratar med flanerande Växjöbor. Foto: Ulrica Ambjörn.
Lennart och Mia Berntsson pratar med flanerande Växjöbor. Foto: Ulrica Ambjörn.

Hittills har Curt Thapper och hans gäng värvat i snitt två nya medlemmar till IOGT-NTO om dagen, och de har samlat in cirka 300 namnunderskrifter för kampanjen Nu släcker vi ner alkoholreklamen.

– Vi brukar varje år ha med oss en namninsamling i en viktig fråga. Det är en bra ingång till att börja prata med folk. Människor får veta vilka frågor IOGT-NTO engagerar sig i och det är ett jättebra sätt att komma in på alkoholnormen, säger Curt Thapper.

Curt Thapper pratar alkoholnorm. Foto: Ulrica Ambjörn.
Curt Thapper pratar alkoholnorm. Foto: Ulrica Ambjörn.

I gatuhörnet mittemot Speakers corner sitter Bosse Didriksson och hunden Laika. Bosse Didriksson säljer de hemlösas tidning Faktum, och det här gatuhörnet har varit hans och Laikas fasta punkt de senaste fyra åren. Bosse Didriksson har tidigare varit medlem i IOGT-NTO och engagerad i kamratstödet. Men det ”fallerade”, som han uttrycker det, och han lämnade organisationen. Han berättar att han en tid funderat på om han inte ska återuppta sitt engagemang, och just den här dagen bestämmer han sig för att bli medlem igen. Sagt och gjort, han tar några kliv över gatan och skriver upp sig som medlem.

Bosse Didriksson och hunden Laika säljer Faktum. Foto: Ulrica Ambjörn.
Bosse Didriksson och hunden Laika säljer tidningen Faktum. Foto: Ulrica Ambjörn.

– Jag har varit med på så många bra aktiviteter i IOGT-NTO, sommarlägren till exempel, så nu kände jag att det är dags att bli medlem igen. Jag vill stödja allt bra som IOGT-NTO gör, och jag ska börja med att gå på lördagsfrukostarna i kamratstödet igen, säger han.

På plats i Speakers corner är också reportern Carina Bergqvist som bevakar Folknykterhetens vecka för Radio Kronoberg. En av dem hon intervjuar är 18-åriga Ismael Alhadi, som flanerar gågatan fram tillsammans med sina vänner. Han menar att alkoholreklam inte behövs.

– Nej, var och en kan själv leta upp en vara som den vill ha. Jag tycker inte att det behövs reklam för alkohol, säger han.

Själv dricker han inte alkohol, men han har många vänner som gör det, och han tycker att Folknykterhetens vecka behövs.

IOGT-NTO:s hus med välbesökt servering med utsikt över Växjösjön. Foto: Ulrica Ambjörn.
IOGT-NTO:s hus med välbesökt servering och fin utsikt över Växjösjön. Foto: Ulrica Ambjörn.

– Ja, särskilt nu efter Valborg då många unga dricker. Jag var hemma och tog det lugnt, det är lätt att många hittar på dumma saker när de druckit.

Temat för Folknykterhetens vecka 2016 är ursäkter. Det är dock inget som Ismael Alhadi tar till. Att han inte dricker får omgivningen helt enkelt acceptera förklarar han.

– Jag dricker inte alkohol. Jag har kul på mitt sätt, säger han.

Mer från Accent