Folknykterhet

Mycket på gång under Folknykterhetens vecka

Speakers corner, drogkamp, familjefest, gökotta, filmfestival, ritualmöte, cykelutflykt, dans- och musik, och debatt om alkoholnormen. Det är några av alla de aktiviteter som arrangeras under Folknykterhetens vecka 2–8 maj.

Accent har hört sig för om vad som planeras i IOGT-NTO:s 23 distrikt runtom i landet och presenterar här ett axplock. På flera håll jobbar man in i det sista på att få programmet färdigt. Och på vissa håll kan man inte hålla sig utan tjuvstartar firandet. Så är fallet i Jönköping, som redan den 30 april smyger igång med att inviga en konstutställning till levande musik, för att sedan fortsätta med fackeltåg och valborgsfirande på Månkullebo. Under veckan blir det politikerutfrågningar och tal i speakers corner i Växjö. Även Västernorrland är tidigt ute: redan 1 maj börjar man avverka veckans 32 inplanerade programpunkter.

– Vi har valt att starta på första maj, arbetarrörelsens dag. Nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen har mycket gemensamt både när det gäller vår framväxt och historien, och solidaritet är ett nyckelord i båda rörelserna. Det blir appeller eller utställning kring alkoholnormen i Ånge, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Detta med alkoholnormen och arbetarrörelsen är ju mycket aktuellt efter skandalen i fackförbundet kommunal, berättar Olle Häggström, utvecklingschef för IOGT-NTO-rörelsen i Västernorrland.

I Dalarna blir det en debattserie i Dalarnas Tidning på temat alkoholnormen och nyktra mötesplatser, på initiativ av Marie Hillner, distriktskonsulent. I Kalmar passar man vid sidan av föreläsningar om spel- och alkoholberoende och filmfestival med provsamkning av alkoholfria drinkar, på att låta förbundsordförande Johnny Mostacero inviga IOGT-NTO:s nya föreningslokal.

”Vi vill belysa det absurda i att vi avkrävs eller kräver en ursäkt av den som tackar nej till alkohol. Vi vill bidra till att valet ska vara fritt för alla att göra utan förklaring, och utan att man ses som udda”, skriver distriktskonsulent Gunilla Nilsson.

Johnny Mostacero kommer också att på själva Folknykterhetens dag den 5 maj att hålla apelltal i Flunsåsparken på Hisingen, där det också blir stort event med sång, dans och underhållning för hela familjen.

För den som är i Stockholm den 5 maj blir det en hel del aktiviteter vid ordenshuset på Skansen, och också möjlighet att hänga med på en cykeltur runt Djurgården. Föredrar du att promenera bjuder Tollare folkhögskola på godtemplarvandring.

I Sörmland satsas det på Drogkampen och torgmöten, i Älvsborg turnerar Våra gårdars kulturprogram Skrönor och skrän runt i distriktet, och det går också att avnjuta en vårkonsert eller delta i gökotta. Gotland bjuder på öppet hus med fika, teater och goda samtal och i Fagersta, Västmanland, blir det sång i Sveaparken. Luleå satsar på politikerträff på temat alkoholnormen och i Skaraborg vankas det musikkryss och tårtkalas.

UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, satsar på att göra ölkontroller över hela landet under Folknykterhetens vecka. Ölköpskontroller är en metod som UNF använder för att visa att butiker som inte klarar åldersgränser inte borde få sälja alkohol.

Mer från Accent