Rattfylla

IOGT-NTO:s kommunikationschef: ”Hoppas Northug får långt straff”

På sin blogg skriver Linda Engström, nytillträdd kommunikationschef på IOGT-NTO, att hon hoppas skidstjärnan Petter Northug får ett långt fängelsestraff för att han körde rattfull.

– Personligen tycker jag att samhället generellt tar för lätt på de här brotten. När det är en kändis som är en förebild för andra blir det än mer bekymmersamt, men han ska så klart inte straffas hårdare än andra, säger Linda Engström till Accent.

Hon betonar dock att synpunkten på straffets längd är hennes personliga åsikt och att IOGT-NTO inte anser att det ska dömas så höga straff som möjligt.

– IOGT-NTO har ingen åsikt om var på straffskalan brott ska hamna. Alla ska dömas lika oavsett vem man är. Straff utan vård gör oftast liten nytta. IOGT-NTO anser att alla som hamnar i Petter Northugs situation ska erbjudas vård om de behöver och att de som dömts för rattfylleri ska ha alkolås i bilen.

Linda Engström tycker att det är intressant att Sverige och Norge har så olika syn på medborgarnas ansvar.

– I Norge kan man bli dömd som medbrottsling om man åker med en berusad bilförare. Syftet med den lagen är antagligen att stärka folks civilkurage. Där har man ett ansvar att säga ifrån om man ser att ett brott håller på att begås. Det var egentligen det jag ville lyfta i bloggen.

Läs hela Linda Engströms blogginlägg.

Läs artikeln ”Northug erkänner rattfylla” där du bland annat hittar vidare till presskonferensen som skidstjärnan höll på förmiddagen och där han ger sin syn på saken.

Mer från Accent