Dejta nykter

Ingela: De tittar på mig som jag är från en annan planet

Hur stor roll spelar alkoholen när man söker efter kärleken? Ingela Hansson, 54 år, berättar om sina erfarenheter av att dejta som nykterist.

För sex år sedan startade Ingela Hansson, 54 år och från Hässleholm, Facebookgruppen Nykter och drogfri dejting som idag har över tusen medlemmar. Hon startade gruppen eftersom hon var så frustrerad över hur svårt det var att träffa någon som inte drack alkohol.

– Gruppen ska vara en fristad, en brygga mellan oss nyktra som söker kärleken. Eftersom jag är nykter sedan 28 år tillbaka ville jag träffa någon likasinnad, någon som gått igenom lite samma saker som jag. Man vill inte träffa någon som dricker för mycket om man själv haft problem, säger hon.

”Gruppen ska vara en fristad, en brygga mellan oss nyktra som söker kärleken.”

Upprepade gånger har hon märkt att hennes nykterhet upplevts som en spärr av andra när hon går på dejter.

– Dejterna kan säga ”men vad ska du dricka då?”. Gärna mineralvatten, svarar jag. Då tittar de på mig som om jag är från en annan planet! Någon annan sa ”men då kan man ju inte dela en flaska vin med dig?”. Nej, det stämmer.

Ingela Hansson hade visserligen kunnat träffa någon som dricker då och då. Men, säger hon, hon är alltid vaksam på var gränsen går, eftersom hon erfar att de som har haft problem med alkoholen lätt kan dras till varandra och vill undvika det.

Mer från Accent