Jullov

Hundratals jullovsaktiviteter över hela landet

Vit jul-kampanjen slog redan för två veckor sedan rekord i antalet jullovsaktiviteter. I Falköping anordnade spelföreningen RELFA rollspelskväll som en del av kampanjen.

Nästan 25 000 personer skrev under årets uppmaning att ta en vit jul för barnens skull. Det blev med andra ord inte nytt rekord på den fronten. Däremot slog kampanjen rekord i antal anmälda aktiviteter redan tio dagar innan jul. Över 250 jullovsaktiviteter planerades runt om i landet. Det handlar om allt möjligt från pepparkaksbak badresor till julgransplundring och rollspel.

I en industrilokal längs med järnvägen i Falköping har människor samlats kring bord och brädor. I fönstren hänger ännu julglitter och guldfärgade kulor. I hyllorna trängs spelkartonger och plastfigurer. Men väggarna är ännu kala. Spelföreningen RELFA flyttade in i de nya lokalerna i september.

– Vi hyr de här lokalerna av golvfirman som äger huset. Planen är att få till en liten biosalong här inne med stöd från Våra Gårdar, berättar Johan Nordby och pekar längre in i lokalerna. Han är både ledamot i RELFA:s styrelse och även medlem i IOGT-NTO-föreningen 17-Thor.

Tidigare huserade man i Studiefrämjandets lokaler vid järnvägsstationen men efter att ha växt ur den lilla lokalen har man nu flyttat till nya luftiga lokaler.

Spelföreningen RELFA har funnits i ungefär 10 år och har ett nära samarbete med IOGT-NTO-föreningen 17-Thor som är en av Skaraborgsdistriktets 12 föreningar. Föreningen kom till genom tre vänner och har idag tio avdelningar som sysslar med bland annat Tv-spel, figurspel, kortspel, rollspel och brädspel.

Tillsammans med 17-Thor, UNF-föreningen A new Eden och Falköpings Schacksällskap arrangeras i mellandagarna fyra kvällar av jullovsaktiviteter med finansiering från Vit jul-kampanjen, Rädda Barnen, Röda Korset och IOGT-NTO:s värvningsfond. Satsningen startade redan på juldagen med ett LAN* i Skövde, följt av figurspel i RELFA:s lokaler på annandagen och avslutas idag, onsdag med Barnens extra jul, ett nyktert julfirande som framför allt riktar sig till barn som har det jobbigt hemma.

Jag ser inte poängen med att spela ett visuellt spel med kompisar och samtidigt dricka alkohol. De första två räcker gott och väl.

Men denna tisdagskväll är det rollspel och brädspel i RELFA:s lokaler som står på schemat. Johan Nordby berättar hur det kommer gå till:

– Vi har fem funktionärer som kommer agera spelledare. De kommer att förklara förutsättningarna för spelet och driva handlingen framåt. Spelarna tilldelas varsin karaktär och ska sedan lösa ett uppdrag tillsammans.

Utifrån spelvärldens förutsättningar kan sedan spelarna välja att lösa problemet på flera olika sätt. Det är, som det brukar heta, bara fantasin som sätter gränserna.

– Det finns inget rätt och fel egentligen, bara olika konsekvenser, säger Johan Nordby.

Grupperna kan delas upp utifrån olika åldersgrupper för att göra spelet lättare men det går lätt att anpassa för yngre spelare.

– Vi välkomnar barn från 10 år och uppåt men även yngre är välkomna i en vuxens sällskap, säger Johan Nordby.

Johan Nordby. Foto: Jens Wingren

Själv fastnade han i RELFA av en slump. Johan missade ett tåg till Göteborg för tre år sedan och blev fast i Falköping med en kompis. Vännen tog med honom till en rollspelsträff och rätt vad det var satt Johan i styrelsen för föreningen.

– Det var nog de andras inlevelse som fick mig att fastna. De var så bra med orden och väldigt skickliga på att måla upp en scen, säger han.

Spelen som står framplockade för kvällen heter Dungeon World och Mutant. Varje spel erbjuder sin egen uppsättning uppdrag, bakgrundshistorier och förutsättningar. Men även spelstilen är olika. Olika spel kan ha olika betoning på berättande, regler och strategi.

Monica Palmér från Röda Korset har kommit för att titta på aktiviteten som man sponsrat. I Falköping finns flera idrottsföreningar, en skatepark och ett ungdomens hus men hon hoppas att RELFA:s nya lokal också ska kunna fungera som en slags ungdomsgård.

– Alla ungdomar är ju inte sport– eller musikintresserade, säger hon.

Anton Malmrot. Foto: Jens Wingren

Anton Malmrot har för kvällen förberett ett Dungeon World-äventyr för barn.

– Jag har översatt mina papper och filat bort lite av det mer grafiska våldet, säger han. I övrigt tycker han att rollspel brukar passa barn utmärkt eftersom de har lätt för att släppa loss sin fantasi.

– Men då ska det kanske inte vara de mest regeltyngda spelen, säger han.

Enligt Ungdomsbarometerns senaste undersökning av unga som definierar sig som nykterister verkar gamers och datorintresserade ungdomar märka ut sig som en av tre grupper där många kallar sig nyktra. Johan Nordby är inte särskilt förvånad.

– Jag hade snarare blivit förvånad om det varit tvärt om. Jag ser inte poängen med att spela ett visuellt spel med kompisar och samtidigt dricka alkohol. De första två räcker gott och väl, samt laget runt, säger han.

Även om både alkohol och rollspel kan handla om en form av verklighetsflykt tycker Johan Nordby att rollspelens verklighetsflykt fortfarande kräver sinnesnärvaro.

– Skillnaden i spelens vardagsflykt är att man utvecklas som person i en grupp med människor, jag tycker att man integrerar med varandra mera över spel än vad man gör över ett glas.

En lista över Vit jul-kampanjens jullovsaktiviteter går att hitta på deras hemsida.

*Fotnot: LAN betyder Local Area Network och innebär att flera datorer kopplas samman för att kunna spela mot varandra.

Mer från Accent