Personporträtt

Gripande öden – långläsning för helgerna

Under det gångna året har vi på Accent berättat om otaliga människoöden. Inför helgerna har vi samlat fem av dem för den som vill förkovra sig i långläsning under jul och nyår.

Genom att möta människor som levt i eller nära missbruk får vi en förståelse för drogernas konsekvenser som går bortom siffror och statistik.

Vi förstår att vem som helst kan hamna i missbruk men får också höra historier om hur vägen ut ur missbruket kan se ut.

Därför har vi här samlat fem personporträtt från det senaste året som vi vi tycker förtjänar en andra (eller första!) genomläsning.

God jul!

Överlevaren Leif Andrée

Foto: Kristina Sahlén

Leif Andrées uppväxt präglades av fattigdom, alkohol och våld. Men han har alltid varit en överlevare, och hittade i unga år in i skådespeleriet via NBV:s teaterverkstad.

Läs hela artikeln här.

Yogan räddade mig från drogerna

Foto: Maria Annas.

Sexton år gammal reste Kristina Kumlin till Paris för att satsa på en modellkarriär. För att hålla sig smal tog hon droger – och fastnade i ett sex år långt missbruk.

Läs hela artikeln här.

Fylletweeten blev droppen

Foto: Julia Lundin. Collage Danielle Dahlström/Jens Wingren

Som sportjournalist på Aftonbladet blev han en röst i fotbollssverige. Men Robert Laul kämpade med alkoholberoendet i flera år innan en tweet postad under en fyllenatt gjorde att missbruket uppdagades.

Läs hela artikeln här.

Johan Ripås – Bara vinster för mig

johan ripås
Foto: Torkel Edenborg

För många tv-tittare är hans ansikte välkänt. Journalisten Johan Ripås rapporterar för SVT från den afrikanska kontinenten. Nu är han aktuell med en roman om uppväxten med en alkoholiserad styvpappa.

Läs hela artikeln här.

Vägen in – Liselott har äntligen hittat hem

Foto: Lars Jansson

För tio år sedan gick Liselott Rehnstrand med i IOGT-NTO. Men först många år senare, efter en djup livskris, växte viljan att engagera sig tillsammans med andra medlemmar.

Läs hela artikeln här.

Mer från Accent