Yoga

Kristina Kumlin: Yogan räddade mig från drogerna

Sexton år gammal reste Kristina Kumlin till Paris för att satsa på en modellkarriär. För att hålla sig smal tog hon droger – och fastnade i ett sex år långt missbruk.

I början av sin modellkarriär var Kristina Kumlin livrädd för droger och tackade alltid nej. Men snart blev drogerna hennes sätt att bestämma hur hon skulle må. Och de hjälpte också effektivt mot hungern. Hon slutade att äta och vikten rasade. Att modeller tog droger under 80- och 90-talen för att hålla sig pinnsmala och orka med tempot, var inte ovanligt berättar hon. Drogerna serverades ofta direkt av modellmammorna.

– Det var jättehärligt att inte vara hungrig, men samtidigt tappade jag kontakten med mig själv. Jag visste inte längre vem jag var. Jag experimenterade mycket och ville se hur långt jag kunde pressa mig själv. Jag festade hela nätterna på en drog, och tog sedan en annan för att piggna till och kunna fortsätta jobba dagen efter, säger hon och skakar på huvudet.

Under flera år arbetade Kristina Kumlin i såväl Paris som New York – och hon fortsatte med drogerna för att orka med sena festnätter och flygresor kors och tvärs. Hon kände själv att hjulen snurrade alldeles för fort, men klarade inte att hoppa av. En omskakande händelse fick henne att vakna upp.

– Jag hade hållit mig vaken i tre dagar med droger och började få minnesluckor. Då blev jag riktigt rädd och insåg att så här kan det inte fortsätta.

Då, äntligen, ringde hon sin mamma hemma i Sverige och bad om hjälp.

Väl hemma fick hon behandling och efter en tid kom hon i kontakt med en person som undrade om hon inte ville följa med på yoga.

– Jag kände mig väldigt tveksam. Men kundaliniyogapasset gav mig en känsla av ren och skär lycka. Jag började läsa på och använde mig dagligen av yoga och andningsövningar för att må bättre.

Foto: Maria Annas.

Kristina Kumlin säger att hon fick kontakt med mig själv igen.

– Yogan blev en ersättning för drogerna och ett sätt att nå fram till min innersta kärna. Min drogfrihet förankrades inte bara i huvudet utan också i min kropp och det var jätteviktigt. Genom yogan fann jag de verktyg jag behövde för att leva ett gott liv utan droger.

Efter en tid vågade hon flytta tillbaka till Paris och fortsatte med modellandet. Nu blev allt annorlunda. Hon slutade att tacka ja till allt, och valde jobben med omsorg. Hon tog hand om sig själv, ägnade mycket tid åt yoga och meditation. Alkohol och droger tackade hon konsekvent nej till. 24 år gammal blev hon mamma, vilket förändrade hennes liv i grunden. Kort därefter flyttade hon och sonen till New York, och Kristina Kumlin började studera filmklippning och yoga. Hon ville att yogan skulle bli en större del av hennes liv och utbildade sig till instruktör.

Jag vägrar att tro att jag aldrig kan bli frisk.

Hon gick all-in med yogan och ägnade flera timmar om dagen åt den. Hon höll också i egna kurser och blev överväldigad när hon såg hur många som faktiskt blev hjälpta, bland annat från depressioner och sömnlöshet. Insikten att yogan på riktigt utlöser fysiologiska, läkande processer i kroppen blev en aha-upplevelse.

– En före detta pojkvän, som är psykiater, sa en gång till mig att det är en del av min hjärna som uppenbarligen inte vill vara lycklig. Han ansåg också att man blir hjärntvättad att tro att man aldrig kan bli frisk från beroendesjukdom. Det fick mig att tänka till. Jag vägrar att tro att jag aldrig kan bli frisk och i dag, när jag har uppnått en inre balans genom yoga och meditation, vet jag att man kan påverka sin hjärna själv. Alla har det i sig, och det är möjligt att tillfriskna från beroendet och bli lycklig och hel, säger Kristina Kumlin med övertygelse.

Sedan 2008 bor och verkar hon i Sverige. Ett av skälen till att hon flyttade hem var att hon ville dela med sig av sin kunskap och sina upplevelser till andra. Hon menar att många i vårt moderna samhälle lever med den typ av inre obalans hon själv hade, en obalans som utlöses av bland annat stress eller olika typer av beroende.

Man måste inte göra övningar i flera timmar. Det viktigaste är att göra lite varje dag.

– Obalans i området kring tallkottkörteln i hjärnan retar den normala utsöndringen av melatonin, som reglerar vakenhet och sömn. Det i sin tur påverkar hypofysen. Då hypofysen reglerar kroppens hormonkörtlar hamnar kropp och själ i obalans. Detta är vetenskapligt bevisat och det är så fantastiskt att vi genom yoga och meditation faktiskt kan påverka hjärnan och därmed vårt mående, säger Kristina Kumlin.

Intensiteten med vilken hon gick in för yogan efter hemkomsten fick henne dock att börja fundera på om det kanske var så att yogan började bli ett substitut för drogerna.

– Yogan hade blivit en del av mig, men jag kände innerst inne att jag fortfarande ljög för mig själv och fortsatte att fly. Så jag valde att sluta med yogan varje dag och prova att leva utan den, säger Kristina Kumlin.

Hon upptäckte då att hon kände tillit till sin egen förmåga, bortom yogan.

– I dag har jag lärt mig att lyssna på mig själv. Yogan har format mig till den jag är. Den har gjort mig mer empatisk och lyhörd både för mina egna och andras behov, och den hjälpte mig till ett beroendefritt liv. Men yoga ska inte vara ett krav, utan är ett verktyg för att må bra, säger Kristina Kumlin, som utövar yoga fem dagar i veckan – och dessutom håller kurser.

– Men man måste inte göra övningar i flera timmar. Det viktigaste är att göra lite varje dag, bara några minuter räcker för att nå resultat och må bättre. Huvudsaken är att man är sann mot sig själv.

Foto: Maria Annas.

Kristinas övning mot beroende och sug

• Sitt i skräddarställning eller på en stol med rak ryggrad och med ett lätt nacklås. Se till att de första sex lägre kotorna är låsta framåt.

• Håll ögonen stängda och fokusera på punkten mellan ögonbrynen.

• Knyt båda händerna och förläng tummarna rakt ut. Placera tummarna på tinningarna och hitta rätt plats där du känner att tumspetsen passar in.

• Lås kindtänderna tillsammans och håll läpparna stängda. Håll tänderna sammanpressade och alternera med att hålla kindtänderna sammanpressade hårt och släpp sen efter på trycket. En muskel kommer att röra sig i takt under tummen. Känn den massera tummen och tillämpa ett fast tryck med händerna.

• Tyst för dig själv ska du säga ljuden, SAA-TAA-NAAMAA.

• Fortsätt i 5-7 minuter. Med lite övning kan tiden ökas till 20 minuter och slutligen till 31 minuter.

Gör meditationen om du börjar känna ett destruktivt sug och behöver komma i balans. Även om den ger resultat redan inom 5–7 minuter, så utöva den gärna upp till maximalt 31 minuter dagligen. Och kom ihåg att det tar tid att etablera nya vanor.

Mer från Accent