Illustration: Malva Fürst.

Fyll ditt glas med naturens smaker

Inspireras av Accents sommardrinkar, skapade av Thomas Jordansson. Här är drinkrecepten som lockar ut dig i trädgården och skogen för att hitta ingredienser.

Rabarbern

Fixa snabbt och lätt!

  • 2 cl sockerlag kokad med rabarber
  • 1,5 cl rabarbervinäger
  • Blanda, toppa med soda och dekorera med harsyra

När du har tid och lust!

  • 2 cl sockerlag kokad
  • med rabarber
  • 1,5 cl rabarbervinäger
  • 6 cl rabarbervatten
  • Toppa med rabarberskum (I syfon; 9 delar rabarberlag, 1 del grädde, 1 äggvita, 3 cl citronsyra).
  • Dekorera med kirskål, harsyra och crudité, rabarberskal i tunna remsor.

Granen

Fixa snabbt och lätt!

  • 2 cl sockerlag kokad med granskott
  • 1 cl citronsyra
  • En kopp kamomillte, ca 6 cl
  • Lägg is i glaset, skaka ihop ingredienserna, häll upp över isen. Dekorera med picklade granskott.

När du har tid och lust!

  • 1,5 cl akaciahonung
  • 1 cl granskottsvinäger
  • 6 cl björksav
  • Kikärtsspad
  • Granskottsolja

Syrenen

Fixa snabbt och lätt!

  • 2 cl sockerlag kokad med syren (lägg i syrenen när laget är kallt och låt ligga i ett dygn)
  • 2 cl citron
  • 6 cl vatten
  • Skaka ihop ingredienserna och dekorera med syrenblommor.

När du har tid och lust!

  • 2 cl fläder och älgörtslag med citron och kanel (koka på samma sätt som syrenen)
  • 3 cl rosenkvitten
  • Toppa med soda och riv muskotnöt över.

Sockerlag

Blanda lika delar vatten och socker och koka sedan tills vätskan är klar. Om du kokar din sockerlag med en smaksättare får du en sockerlag med smak. Den färdiga lagen håller sig flera veckor i kylskåp.

Citronsyra

Blanda ut 5 cl citronsyrepulver i 50 cl vatten så får du en bra syrlighet att balansera sockerlagen med. Citronsyra ger en fräsch syrlighet utan att tillföra någon annan smak.

Så smaksätter du vinäger

Blanda en del av din smaksättare (till exempel granskott eller rabarber) med två delar vinäger och låt dra i två veckor. Skaka om med några dagars mellanrum. Använd vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger, som är något sötare.

Så gör du granskottsolja

Värm upp olja till 60 grader. Blanda med granskott och en nypa salt i en mixer och mixa i 30 sekunder. Grovsila och låt sedan dra i fem dagar.

Thomas Jordansson. Foto: Jens Wingren

Thomas Jordansson är prisbelönt bartender på Cuckoos Nest i Göteborg. Han har under åren tagit fram ett flertal alkoholfria vinterdrinkar till Accent som du hittar på vår temasida för alkoholfria drinkar.

Här hittar du Accents sommardrinkar 2020 som pdf för utskrift.

Mer från Accent