Det är fredag kväll på Hjälmargården utanför Vingåker. I den stora hörsalen Vinön har de över hundra deltagarna samlats för invigningen av årets Socialt forum. Journalisten Sanna Lundell ska prata om medberoende och insikter från programserien Djävulsdansen, men hennes tåg har blivit försenat. Alla väntar.
I ena änden av salen sitter Mommo Deeq, Cia Embretsen, Ikran Ali och Hamdi Mohamud. De har åkt från Borlänge för att vara med på Socialt forum.
– Jag är lite trött efter resan, men taggad. Jag ser fram emot helgen, mest ser jag fram emot föreläsningarna. Det här är min första kurs med IOGT-NTO, säger Mommo Deeq, vice ordförande i Dalarnas distrikt.
Även för Ikran Ali är Socialt forum nytt. Hon blev medlem i IOGT-NTO för knappt en månad sedan.
– Det är jättespännande att få vara här. Det är första gången, så jag vet inte hur det kommer vara. Men jag hoppas att det kommer bli roligt och spännande, säger Ikran Ali.
Cia Embretsen berättar att de precis har startat föreningen Svensk Somaliska Nykterhetsföreningen i Borlänge.
– Så jag är här för att ha trevligt tillsammans med mina föreningskamrater. Vi vill få ny inspiration till vårt arbete, säger Cia Embretsen.
Inspiration och nya kunskaper är det många av deltagarna som nämner som anledningar till att de kommit till Socialt forum.
– Jag vill se vad de andra kamratstödsföreningarna gör. Vi har mycket sportaktiviteter i Katrineholm. Vi kör MMA, badminton, fotboll. Vi aktiverar ungdomar från behandlingshem och liknande. Jag har hört att de har någon typ av sydamerikansk kampsport i södra Stockholm, så det ser vi särskilt fram emot att höra mer om, säger Karl Kårby från kamratstödet Oliven i Katrineholm.
Också Rowell G. Wallenholm från Stockholm hoppas på lite nya idéer. Han besöker Socialt forum för första gången.
– Jag är ny i rörelsen, så jag känner mig öppen för vad som kommer att hända. Jag har varit medlem i två år, men började nyss jobba för distriktet i Stockholm. Jag vill lära mig mer om verksamheten, och är här för att få nya idéer och träffa människor, säger han.
Socialt forum har anordnas av IOGT-NTO-förbundet sedan 2009. Innan dess ordnades lokala samlingar för kamratstödsverksamheten. De senaste åren har Socialt forum hållit till på Herrfallen utanför Arboga, men till årets kurs ville kursledningen byta plats. Huvudanledningen var att genom att minska de geografiska avstånden ge deltagarna en större gemenskap.
Och arrangörerna är nöjda.
– Jag upplever att det är god stämning och bra möten och att de flesta verkar veta vart de ska, säger Cariina Sundström, pedagogiskt ansvarig för Socialt forum och lärare på Wendelsbergs folkhögskola.
Hon tycker att det bästa med Socialt forum är att det möjliggör så många möten mellan människor.
– Vi har alla delar av IOGT-NTO-rörelsen här. Vi är blandade nationaliteter, alkoholpolitiskt intresserade, barnfamiljer, gamla vänner från förr, och nya bekantskaper. Jag tror att mixen av människor skapar möjligheter. Vi möts vid fikabordet, vi ser likheter och olikheter och vi lär oss av varandra, säger Cariina Sundström.
Efter en lång väntan kommer så till sist Sanna Lundell. Sorlet i salen tystnar. Sanna Lundell börjar berätta om hur det var att jobba med serien Djävulsdansen som handlar om medberoende och anhörigfrågor.
– Det finns ett före och ett efter Djävulsdansen. Helt plötsligt har människor börjat prata om sina erfarenheter, säger Sanna Lundell.
Stämningen i salen blir förtätad, koncentrerad. Utanför de stora glasfönstren går solen ner över Hjälmaren, men solnedgången går nästan obemärkt förbi medan Sanna Lundell fortsätter berätta.