Nykterhet

Familjegemenskap på Socialt Forum i Arboga

Nålfiltning är enklare än man tror. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Utbyte av erfarenheter, kunskaper och varm gemenskap över generationsgränserna är poängen med Socialt Forum som i år – liksom förra året – höll till på natursköna Herrfallet utanför Arboga.

Hit kom såväl kamratstödjare, nya medlemmar och familjer med barn – sammanlagt 150 personer – för att under två intensiva dagar delta i seminarier och olika aktiviteter. Hur man drar igång ett socialt företag var ett seminarietema som uppskattades av många.

Senare under lördagen kunde familjer med barn roa sig tillsammans med scouterna som satt upp en ”bana” på Hjälmarens strand, med olika typer av utmaningar. Bland annat att bygga ett torn av plankor, sätta ihop ett stormkök och fylla hinkar med vatten med hjälp av svampar. Camilla och barnen Ella, Moa och Melinda utgjorde ett av de sju lagen. De hade fullt sjå med att bygga tornet som gång på gång föll ihop. Mest på grund av den sluttande terrängen.

-Oj, det här var jättesvårt. Men ändå kul, sammanfattade Moa glatt.

Olle Magnusson från Borlänge dök upp med 15-årige sonen Daniel. Han tyckte att helgen var perfekt. Han berättade att han hunnit knyta många nya kontakter och fått inspiration att fortsätta bygga upp ett efterlängtat kamratstöd i Borlänge. Att Socialt Forum sammanföll med just Valborg tyckte han bara var en fördel.

-Det är en helg med mycket supande. Därför känns det extra bra att se så många föräldrar och barn här. Barnen är vår framtid, de är jätteviktiga.

Andrea Lavesson från IOGT-NTO är ansvarig för Socialt Forum, som i år arrangeras för tredje gången.

-Syftet med Socialt Forum är att samla alla inom IOGT-NTO som är intresserade av sociala frågor. Vissa som kommer hit är helt nya medlemmar och behöver baskunskap om nykterhetsrörelsen och vilka vi är. Andra har varit med länge och har möjlighet fördjupa sig i exempelvis socialt företagande. Det finns något för alla. Och familjeverksamheten är viktig.  Vi välkomnar barn i alla åldrar och erbjuder med hjälp av scoutförbundet olika aktiviteter. I år kom runt 30 barn med sina föräldrar, berättar Andrea.

Under eftermiddagen kunde deltagarna prova på olika aktiviteter som nålfiltning, linedance, kubb, ridning och open space, ett öppet forum om sociala frågor där ingen fråga är ”fel”. Här seglade många angelägna tankar upp. Karin Sjöberg från Södertälje ville diskutera hur man kan få in mer personlig utveckling i IOGT-NTOs sociala arbete. Hon menade att för många före detta missbrukare kan IOGT-NTO kännas som en alltför politisk organisation.

En annan fråga som togs upp var hur man gör för att rekrytera till kamratstödet.

Under eftermiddagen föll några droppar regn, men det hindrade inte kubb-entusiasterna som under glada tillrop körde match efter match. Inomhus var det varmare och här gick linedancaren Hillevi en annan match med nybörjarna Håkan och Göte, som gjorde så gott de kunde för att hänga med i alla steg och svängar. Kul var det i alla fall, om än lite svettigt, konstaterade de.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Samarbetsövning på Hjälmarens strand.
Trots gråväder lockade kubb många entusiaster.
Camilla och barnen Ella, Moa och Melinda kämpar med ett tornbygge.

Mer från Accent