Kongress

Fin prisutdelning på Junis egen filmgala

I går kväll hade Junis sin egen filmgala: Junisgalan. Tio junisföreningar tävlade om förstaplats i den ärofyllda tävlingen som hölls i Lund.

Den röda mattan är utrullad framför Bio Kino i Lund. I kön står både vuxna och barn, men längst fram står de Junismedlemmar som gjort de tio kortfilmsbidrag som tagit sig hela vägen till final.

Stämningen är laddad. Några gör vågen. Och så, strax efter 19.00, öppnas avspärrningarna, och de första får kliva in i salongen. Men först får de stanna för att bli fotograferade på röda mattan. Kamerorna blixtrar.

Väl inne i biografen bjuds det på popcorn och dryck. Alla junisar får slå sig ner i biostolarna och vänta. Bara lite till.

– Det är nervöst, men jag håller inte på att dö … Vi kan inte göra något nu, det hade varit skillnad om det varit teater och vi skulle uppträda. Nu vill vi bara få veta hur det gick, säger Karin Johansson, 13 år och Junismedlem från Norrköping.

Tillsammans med sina tre kamrater från Junisföreningen Stjärnan i Norrköping har hon gjort kortfilmen ”Ett år med Junis”.

– Den handlar om vad vi gör under ett år på Junis. Vi har ett låtsasårsmöte, vi bakar med ägg, sedan pysslar vi. Vi flamsar, går limbo och är med och planerar vad vi ska göra på möten, säger Karin Johansson.

Greta Maison, 12 år, fyller i:

– Det bästa med att skapa filmen har varit att flamsa. Vi flamsar hela tiden. Man kan säga: ”kolla jag har ett sugrör på mitt huvud”, och så lekar man att man är en enhörning med ett sugrör, säger Greta Maison.

Om vinstchanserna vill de inte sia. De säger att de är glada att de kommit till finalen. Och så här minuterna innan så är det allt lite pirrigt.

– Jag känner att jag börjar få nerver nu. Det känns i knäna, säger Greta Maison.

Så drar galan igång, och kvällens konferencier, artisten Amy Diamond, äntrar scenen.

– Det är extra kul att vara här för när jag var liten var jag med i Junis. Jag brukade vara med på junisdiscon i Jönköping, säger Amy Diamond.

På bioduken visas alla tio finalbidrag. De är alla kortfilmer på en minut och handlar om Junis. En film har en egenskriven sång om mobbning, en annan visar hur några Junishjältar hindrar två ungdomar från att dricka alkohol. Ungdomarna övertygas att bli Junishjältar i stället.

Efter filmvisningen meddelas juryns beslut. Tjejerna från Junisföreningen Stjärnan kommer på åttonde plats och får ta emot diplom och pris från Amy Diamond.

– Jag fick lite panik, jag såg Amy Diamond och hon har varit min idol sedan jag var liten, säger Greta Maison.

Karin Johansson är nöjd med placeringen:

– Det var jätteroligt bara att vi kom till final. Det var 44 bidrag totalt så vi kom bättre än 36 bidrag, säger hon.

Vann gjorde föreningen Junis Skatås från Göteborg. Priset togs emot av medlemmarna Joel Jansson och Aïo Sjölund, båda 10 år. Priset? Diplom, en junisklappa – och en fest för 15 000 kronor till hela föreningen.

– Det känns helt fantastiskt. Det är bara chockerande, för vi trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Aïo Sjölund.

– Ja, det är jättekonstigt, helt galet. Jag kommer inte kunna sova i natt, säger Joel Jansson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer