Covid 19

Digital gemenskap växer i karantäntider

IOGT-NTO-föreningen Brofästet lägger löpande upp länkar, bilder och filmer på sin hemsida. Facebook-sidan Nyktra tillsammans förmedlar tips på idéer och evenemang.

IOGT-NTO-föreningen Brofästet är en digital förening som nu vill nå utanför sin egen medlemsskara. 

– I dessa tider har en internetförening stort existensberättigande och är mer relevant än någonsin, säger Espen Bjordal, ledamot i Brofästets styrelse.

Brofästet samlar länkar till olika digitala evenemang på sin hemsida. Där ska också finnas filmer och bilder.

– Vi tänker främst på att våra äldre, som kanske sitter ensamma hemma, ska ha något att titta på. Det kan vara såväl gamla nostalgiska saker som nytt material. Redan nu ligger den första julkonserten där, men vi kommer att lägga upp saker löpande, säger han.

Han tror att karantäntiden inte bara behöver vara av ondo. På sikt kan den få positiva effekter.

– Nu blir vi tvingade att hitta former för digital kommunikation och bli bättre och mer effektiva i det. Jag har hört talas om seniorer som tidigare sagt att de klarar sig utan digitala plattformar och nu upptäcker att det faktiskt är ganska lättillgängligt, säger han.

Han hoppas att många ska höra av sig med tips till Brofästet.

– Är det någon som har en gammal film från en kongress, eller gamla foton som man vill dela med sig av så lägger vi gärna upp dem, men vi tar också emot tips på föreläsningar som vi kan länka till. Någon kanske vill dra igång ett diskussionsforum, säger han. 

Redan nu finns länkar till aktuella livesända evenemang: konserten Låt musiken flöda i kväll, och webbinariet Ställa om istället för tillbaka den 2 april. 

I veckan startade också Facebook-sidan Nyktra tillsammans. Det är ett initiativ där medlemmarna tipsar varandra om nyktra, digitala evenemang och annat matnyttigt i corona-tider. Nyktra tillsammans är öppen även för personer utanför nykterhetsrörelsen.

Mer från Accent