Nykterhetsrörelsen

Active firar 25 år – med film om tiden som varit

I år firar Active, den europeiska paraplyorganisationen för unga nykterister, 25 år. Detta firas bland annat genom en dokumentärfilm som nu finns på nätet.

Det var i juni 1990 som den europeiska paraplyorganisationen för unga nykterister bildades. Den fick namnet EGTYF, European Good Templar Youth Federation. 2006 bytte organisationen namn till Active, och i år fyller organisationen 25 år.

– Active har åstadkommit många saker genom åren, så det är svårt att välja det viktigaste. Men jag tror att många personer har fått ett bättre liv för att organisationen har rört dem. Dessutom tror jag att Active har förändrat genom att föra människor samman, få dem att lära känna varandra och bli människor i stället för stereotyper, säger Maja Stojanovska, generalsekreterare för Active.

Under de 25 år som gått har även omvärlden förändrats. I början fanns inte internet och det var svårt att hålla internationella möten. Det gjorde att fokus när människor väl sågs blev mer på mötet och det trevliga i att det fanns en internationell rörelse.

– Men precis just nu tror jag att våra möten är fokuserade på innehåll, på varför alkohol är ett problem och hur vi kan jobba med solidaritet. Det finns ingen annan ungdomsorganisation på europeisk nivå som bryr sig om och väcker alkoholfrågan. Jag tror att de europeiska politikerna har märkt det. De välkomnar våra försök att ge input till dem, säger Maja Stojanovska.

Själva födelsedagen var officiellt i juni men firades under sommaren på Actives läger i Rumänien.

– Det var jättekul, det var runt 150 unga människor från hela världen där. Och allt handlar ju om dem. Vi dansade, vi hade tal, paneldebatter, en konsert och så hade vi en enorm tårta. Vår strategiska kommitté lät också alla skicka med önskningar om de kommande 25 åren med Active. Och den inputen kommer att tas med till vår framtida strategi.

Under året har Active även gjort en dokumentär om de senaste 25 åren. Filmen smygvisades under sommarens firande, och ligger nu uppe på nätet.

– Vi försökte fånga vad Active betyder, hur organisationen har förändrat personers liv. Det är väldigt personligt. En del av våra medlemmar har hittat varandra och flyttat till varandra över Europa. Men filmen handlar också om arbetet som Active har gjort, säger Maja Stojanovska.

Hur de kommande 25 åren ska se ut är det så klart ingen som vet. Men mål och visioner finns.

– Jag hoppas att Active om 25 år når ut till alla nyktra unga personer i Europa. Jag hoppas också att vårt inflytande växer och att vi kan spela en större roll. Påverka politiken mer och nå omvärlden, säger Maja Stojanovska.

Mer från Accent