Blåsning

14-årig ”tant” lurade Systemet

En 14-årig kille – sminkad och utklädd till tant – lyckades handla alkohol i en av Systembolagets butiker i Göteborg. ”Visst blev vi blåsta, svårt att hindra när någon agerar så målmedvetet”, säger Systembolagets presschef till Drugnews.

Det var i lördags som 14-åriga William gick in i systembutiken vid Kungsportsavenyn i Göteborg. Han hade tidigare förberett sig genom låtit sig bli sminkad på Åhléns och sedan tagit på sig kappa, tanthatt och scarf.

Till tidningen Göteborgs Posten berättar William:

”Jag vet att tanter aldrig behöver visa leg på Systemet så min tanke var att det kanske går att köpa ut om jag klär ut mig till tant. Vi ville testa något som ingen annan, vad vi vet, har lyckats med.”

Han hade plockat till sig 20 cider och alkoläsk med 4,8 procents alkoholhalt och blev nervös i kön när han märkte att de före fick visa legitimation. Eftersom han har ljus röst, så sade han inget och undvek kassörskans blick.

Hon scannade dryckerna och sade ”det blir 238 kronor tack”. Tonåringen gav henne tre hundralappar, packade ner flaskorna och skyndade ut.

– Utanför tog jag av mig kappan och hatten och kompisen och jag märkte direkt att flera som passerade förbi började garva och några kom fram och ville ge mig high fives.

Foto: Privat/Instagram
Foto: Privat/Instagram

På Instagram lade han ut några bilder som snabbt delades på sociala medier. Därefter plockade flera andra medier upp berättelsen om 14-åringens bluff.

Systembolagets presschef är måttligt road.

– Jag har aldrig hört om något liknande. Han var målriktad, syftet var att lura systemet, och han lyckades. Det är svårt att hindra när någon sminkar sig så här, säger Lennart Agén till Drugnews.

Lennart Agén, Presschef Systembolaget Foto: Magnus Fond
Lennart Agén, Presschef Systembolaget Foto: Magnus Fond

Han påtalar dock att 14-åringen tidigare hade nobbats vid systembutiken i Nordstan där personal tyckte han såg lite väl målad ut.

Kommer även tanter behöva visa legitimation i framtiden på Systemet?

– Det är ju en ny dimension i vårt kontrollarbete, men jag tror inte vi ska skärpa det mot just äldre damer. Träffsäkerheten idag är 97-98 procent vid de kontrollköp som görs av personer som ser unga ut, påstår presschefen Lennart Agén.

Åldersgränsen på Systembolaget vid alkoholköp är 20 år. Även påverkade personer och kunder som misstänks langa vidare ska stoppas.

Mer från Accent