Foto: Japheth Mast

Tramadol – läkemedlet som blivit ungdomsdrog

Opioiden tramadol har på kort tid fått stor spridning bland unga. Accent har träffat Adam, som tog sig ur beroendet när han satt häktad.

– Jag måste fixa nya, tänkte jag dagen efter att ha testat tramadol första gången, berättar 29-årige Adam, när vi möts över en kopp kaffe i hans hemstad i Sydsverige. 

Adam beskriver hur han kände en stark eufori i kroppen när han tagit kapslar med “tram”, som många kallar det smärtstillande och narkotikaklassade läkemedlet. En kompis övertalade honom att testa under en semesterresa med familjen 2005. Tramadol var en ganska okänd drog vid den tiden och Adam hade ingen aning om vad han stoppade i sig. Han rökte då cannabis sedan några år tillbaka.

Adam började med cannabis redan på mellanstadiet, och under gymnasietiden tog han allt mer tramadol samtidigt som han rökte cannabis. När vi möts har han varit nykter i 28 månader efter 12 års beroende av den syntetiska opioiden.

Beslutet att sluta med droger tog Adam när han blev häktad. På häktet gick det inte att få tag i droger. Abstinensen var svår, men han lyckades sluta på egen hand. Han satt häktad i åtta månader och dömdes därefter till två års fängelse för grovt vapenbrott för andra gången. Droger fanns inne på anstalten, men han kände inget sug längre. 

”Tram tar bort spärren och gör dig starkare. Du vågar mer och ingenting gör ont.”

Adam

– Tram tar bort spärren och gör dig starkare. Du vågar mer och ingenting gör ont. Nittio procent av de som håller på med brott tar tram. När du är påverkad får du inte kalla fötter, förklarar Adam.

Det är en anledning till att tramadol är populärt i kriminella kretsar. De flesta som är påverkade av tramadol känner ett starkt behov av att vara aktiva och har svårt att sitta stilla. 

– Om man inte tar nya dagen efter känner man sig sjuk. Det sticker och rycker i kroppen, berättar han.

En del fastnar snabbt i ett beroende, medan andra direkt mår dåligt av drogen och slutar. De som mår dåligt av tramadol ska vara glada för det, säger Adam. När han vaknade var alla tankar inriktade på att få tag i nya tabletter eller kapslar. Frukost, kläder och hygien blev allt mindre viktigt. 

– Du ringer runt. Gör vad som helst för att fixa nya, säger han.  

Många blir som Adam snabbt beroende av tramadol och den som fastnar i missbruk behöver en allt större dos för att känna en effekt. 

De sista åren låg hans dagliga dos på 500 milligram tramadol. Om han tog mindre uteblev effekten. Fem tabletter med vardera 100 milligram kostar 100 kronor. Den som, liksom Adam, köper många på en gång kan få rabatt. Många langare säljer både cannabis och tramadol eftersom missbrukarna ofta kombinerar de två drogerna. Alkohol drack han några gånger om året, men alkoholen tyckte han inte gick ihop med tramadol. 

”Jag skötte inte jobbet. Var impulsiv och blev ofta arg, skrämde människor.”

Adam

Han misskötte skolan, men tog sig ändå igenom en yrkesutbildning till elektriker. Efter avslutad skolgång jobbade han som plåtslagare i tre år. Drogerna tog han vid sextiden på morgonen innan arbetsdagen började. 

– Jag skötte inte jobbet. Var impulsiv och blev ofta arg, skrämde människor. Jag kunde bli arg utan anledning, säger han.

Idag ångrar Adam att han inte fortsatte jobba. Lönen var bra och företaget stabilt. Men drogerna och festandet tog över. Han bodde hos sina föräldrar och brukade hänga på internetcaféer under dagarna. 

– Jag rökte och spelade spel. Gjorde en massa småbrott. Vågade, spärren var borta. Men tramadol äter dig inifrån. Du skippar frukosten, maten vill inte ner, säger han och pekar på halsen.

Många som börjat tjäna snabba pengar på att sälja droger vänjer sig vid dyra kläder och bilar. De har förebilder i sin omgivning som lever så, förklarar han. 

– Kriminaliteten blir en livsstil. På ett par dagar kan du tjäna lika mycket som jag fick ut som plåtslagare i månaden – 18 000. 

”Det värsta som kan hända är att jag dör, men skit samma. Så tänker man.” 

Adam

Unga som lever och tänker som kriminella slutar bry sig om morgondagen, säger han. 

– Allt handlar om pengar. Bränn den där bilen, skjut den där… Om du är påverkad får du inte kalla fötter. Det värsta som kan hända är att jag dör, men skit samma. Så tänker man. 

Åren med tramadol-beroende kantades av våld och brottslighet. Adam har blivit beskjuten. Under ett bråk blev han knivskuren i armen och var nära att dö av blodförlust. En vän blev mördad när han var 19 år. En annan vän sitter i fängelse dömd till livstid. 

”Droger förstör ditt liv och leder till förlorade år. Gör istället något bra av ditt liv!” 

Adam

Till barn och unga som ska välja väg i livet vill han säga att droger leder till katastrofer.  

– Droger förstör ditt liv och leder till förlorade år. Gör istället något bra av ditt liv! 

Adam är inne på sitt tredje år som nykter, har egen lägenhet, träffar sina föräldrar nästan dagligen, tränar mycket och drömmer om att bli pappa. Han hoppas hitta ett fast jobb igen, men funderar också på att starta något som får unga att välja bort droger och kriminalitet. 

Fotnot: Adam heter egentligen något annat.

Mer från Accent