Opioidkris i USA

Sjukhus stämmer opioidföretagen

Nu har även amerikanska sjukhus börjat stämma opioidföretagen för kostnader som opioidkrisen orsakat dem.

Kommuner och regioner har redan startat tusentals rättsprocesser mot företagen. En av branschens största aktörer, Purdue Pharma, har redan hamnat i en situation där det verkar troligt att man kommer ansöka om konkurs.

Nu ansluter sig hundratals sjukhus till de som kräver ersättning från de läkemedelsbolag som sålt mycket beroendeframkallande opiater till amerikanska patienter. Det rapporterar NPR.

Lee Bond, chef på Singing River Health System i Mississippi säger att kostnaderna för att behandla överdoser och beroende kopplat till opioider har skjutit i höjden i hans delstat.

Många av de personer som kommer in akut med opioidöverdos saknar nämligen sjukförsäkring, vilket i USA är det huvudsakliga sättet att betala för sjukvård. Men många kan också behöva mer långsiktig vård för injektioner till följd av intravenöst missbruk.

Enligt en rapport som använts i rättsprocesserna mot opioidföretagen beräknas vårdkostnaden för opioidrelaterade skador ha uppnått 15 miljarder dollar 2012.

Men det finns också de som menar att det finns risker för sjukhusen i att ge sig in i en rättsprocess. Fram tills nyligen skrev de flesta sjukhus ut stora mängder opioider till sina patienter och det skulle kunna innebära att de anses ha varit en bidragande orsak till opioidkrisen. Sjukhusen skulle också kunna bli skyldiga att offentliggöra känslig information som till exempel hur de beräknar och sätter sina priser.

Mer från Accent