Opioidkris i USA

Muppen Karli hjälper barn tackla opioidkrisen

Genom den nya karaktären Karli belyser nu det populära barnprogrammet Sesame Street hur barn drabbas av USA:s opioidkris.

Tidigare i år introducerades Karli som en mupp som bor i fosterhem. Först nu visar det sig att orsaken är att hennes mamma har ett drogmissbruk.

– Min mamma var borta ett tag för…hon hade ett vuxenproblem, säger muppen Karli, den grön-gula handdockan, i ett av tv-klippen, och fortsätter:

– Jag älskar min mamma så mycket, men hon kunde inte ta hand om mig så bra, för hon gick igenom en tuff period.

Kama Einhorn. Foto: Sesame Workshop

New York-baserade skribenten och manusförfattaren Kama Einhorn, är den som har utvecklat Karlis historia och har skrivit flera av manusen till serien om föräldrars beroende. Hon säger att det var det rätt att lyfta frågan just nu eftersom det finns ett stort drogberoende i USA. Man räknar med att 5.5 miljoner barn i landet lever med missbrukande föräldrar.

– Många tänker bara på det som ett vuxenproblem, men många barn berörs såklart också av detta. Vi visste att vi kunde nå många barn genom så kallad ”muppet-power” och sprida optimism, så att barnen vet att de inte är ensamma i sin situation, säger Kama Einhorn.

Muppen Karli är sex år och tanken är att hon ska belysa vuxnas missbruk från ett barns perspektiv. Berättelsen om Karli går att följa genom en serie videoklipp på en interaktiv hemsida som skapats av den ideella organisationen bakom Sesame Street. Genom projektet vill de visa strategier som vuxna kan använda för att hjälpa barn, men också strategier som barnen kan använda själva.

– Vårt mål var att validera barns upplevelser och lära dem att prata om det tillsammans med en vuxen. Att sätta ord på sina känslor och tala om att det är okej med stora känslor, säger Kama Einhorn.

I filmerna förklaras att Karlis mamma har varit på rehabilitering för sitt drogberoende. Men nu är hon snart på väg hem igen till Karli, och det gör henne nervös.

Hennes oro triggas under en lek på förskolan. Där leker Karli i ett kök och spelar upp scener från sitt liv. Hon låtsas göra smörgåsar och ber om assistans från en kompis, men han vill inte hjälpa till. Då minns Karli hur det var när hennes mamma hade ett drogberoende och Karli själv var den som var tvungen att vara den ansvarsfulla personen i hushållet.

– När hon tänker på att mamman ska komma hem, och hur det ska gå blir hon väldigt upprörd. Då engagerar hennes förskolelärare henne i en slags lekterapi, för att försöka få Karli att förstå att hennes mamma kommer hem för att hon troligen mår bättre, säger Kama Einhorn.

Detta är inte fösta gången Sesame Street tacklar tunga ämnen. I år firar barnprogrammet 50 år och man har tidigare haft berättelser om muppar med föräldrar i fängelse, föräldrar inom militären, samt muppar som drabbats av hemlöshet.

I online-avsnitten med Karli interagerar hon också med andra välkända Sesams Street-karaktärer, som mupparna Elmo och Abby. Karli berättar bland annat för Elmo om sin mammas möten och om de särskilda träffarna för barn, där Karli får träffa andra barn som går igenom samma sak.

Karli och Elmo. Foto: Zach Hyman/Sesame Workshop.

Men Karli träffar inte bara muppar. Hon möter också ett amerikanskt barn med samma erfarenhet som henne: 10-åriga Salia Woodbury. I klippen berättar även Salia om sin erfarenhet av hur hennes föräldrar har brottats med opioidberoende, men nu är på bättringsvägen.

Manusförfattaren Kama Einhorn hoppas att videorna kan visa barn även vuxna kan be om hjälp, och det är inget fel med det. För att utveckla serien har de talat med experter för att klarlägga vilka ord de ska använda och hur de kan tala om det tuffa ämnet med små barn.

– Vi beskriver missbruk som en sjukdom i filmerna, på så sätt tror vi att det är ett konkret sätt för barn att ta in vad det rör sig om. Jag tror också att mupparna kan adressera det med en lättare ton. Muppar verkar nå barn på ett sätt som andra människor inte kan. Som om de har en direktlinje till människors hjärtan, säger hon.

Mer från Accent