Cannabislegalisering

Malta först i EU med laglig cannabis

Önationen röstade igår igenom en ny lag som vinner laga kraft till helgen.

Med 36 röster mot 27 röstade Maltas parlament igår igenom en ny lag som gör personligt bruk av cannabis lagligt. Det rapporterar Yle.

Det kommer vara lagligt att ha sju gram cannabis på sig. Att ertappas med större mängder cannabis kommer fortfarande att vara olagligt, men straffen kommer att mildras i och med den nya lagen. Minderåriga som påträffas med cannabis ska erbjudas behandling.

Det kommer även vara tillåtet att odla upp till fyra plantor cannabis i sitt hem. Privatpersoner kommer också kunna gå samman i föreningar för att odla cannabis gemensamt. Ett liknande system finns idag i Uruguay.

Att röka cannabis på offentliga kommer även framöver att vara otillåtet. Det kommer inte heller att vara tillåtet att röka cannabis med barn närvarande.

Anledningen till legaliseringen är att Malta vill komma åt de kriminella gängen och den nya lagen har framförallt drivits på av premiärministern Robert Abela och hans arbetarparti. Det nationalistiska oppositionspartiet motsätter sig den nya lagen och tror att den kommer att normalisera och öka drogmissbruket.

Den nya lagen kommer att undertecknas av presidenten senare i veckan och därmed vinna laga kraft redan till helgen. Malta hinner därmed före både Luxemburg och Tyskland som under den senaste tiden gått i riktning mot legalisering av cannabis.

Mer från Accent