Cannabislegalisering

Luxemburg vill legalisera cannabis

Det kommer att bli lagligt att odla och inneha cannabis för eget bruk.

Upp till fyra plantor cannabis per hushåll kommer vuxna privatpersoner i Luxemburg tillåtas inneha i sina hem eller trädgårdar. Det proklamerade Luxemburgs regering i slutet av oktober.

– Tanken är att konsumenten inte ska behöva söka upp ett illegalt sammanhang ifall han använder cannabis, och att vi därmed inte heller stödjer den olagliga kedjan från produktion till försäljning, säger Luxemburgs justitieminister Sam Tanson till The Guardian.

Det kommer också bli lagligt att sälja frön till odling, och i nuläget finns inga begränsningar på hur mycket THC plantorna får innehålla. Inhemsk produktion av frön kan också komma att bli aktuell.

Även i fortsättningen kommer det dock vara olagligt att transportera eller använda cannabis på offentliga platser, men mängder under tre gram kommer inte längre anses vara brottsligt, utan en förseelse. Boten för en sådan förseelse kommer att vara en tiondel av vad man kan få betala idag om man ertappas med att röka cannabis i Luxemburg.

Att sälja eller ge bort cannabis kommer inte att vara tillåtet, inte heller att köra bil påverkad.

Luxemburg blir därmed först i Europa att legalisera odling och användning av cannabis. Sedan tidigare är cannabis legaliserat i Uruguay, Kanada och i elva amerikanska delstater.

Mer från Accent