Narkotika

Majoritet stöder lagligt cannabis i Köpenhamn

Politikerna i Köpenhamn har vid två tillfällen försökt övertyga den danska regeringen om fördelarna med laglig försäljning i statliga cannabisbutiker men fått nej. Nu visar en ny opinionsundersökning, beställd av Enhetslistan att en majoritet av invånarna stöder förslaget.

Något mer än hälften (53 procent) av de tillfrågade säger att de tycker att staten borde sälja cannabis. En fjärdedel håller inte med och 22 procent uppger att de inte har något bestämd åsikt i frågan. Opinionsundersökningen är genomförd av Gallup på uppdrag av Enhetslistan (ett av Danmarks vänsterpartier).

– Det är vanligt att folk röker cannabis men det är inte alls reglerat, säger Pernille Skipper, talesman för Enhetslistan till metroXpress. Det borde kontrolleras bättre så att vi kan ge råd till brukarna och se till att de inte får i sig cannabis med höga nivåer av THC. Det skulle också medföra att inkomsterna skulle minska för den organiserade brottsligheten, som idag får in stora pengar på cannabisförsäljning.

Karina Lorentzen Dehnhardt från Socialitiskt Folkeparti är inte fullt så positiv till legal försäljning.

– Det finns uppenbara fördelar i det som Pernille Skipper föreslår men där finns också svåra och komplicerade juridiska, sociala och hälsomässiga problem med det här. Vi föreslår istället att man tillsätter en cannabiskommission som får utreda hur antalet missbrukare kan minska.

Cannabismarknaden i Danmark är enligt forskare vid Århus universitet värd mer än en miljard danska kronor årligen.

Pierre Andersson

Mer från Accent