Extrakt, krämer och godis med cannabis blir nu lagligt i Kanada. Men det lär dröja ytterligare några månader innan produkterna finns till salu i butik. Att få licens för att sälja de nya produkterna tar nämligen 60 dagar. Det rapporterar CBC.
Den nya lagen innebär bland annat att cannabisextrakt kan användas för vaping*, eller tillsättas i sötsaker för att ätas istället för att rökas. I Colorado, där ätbar cannabis redan är lagligt, har man vid ett sjukhus kunnat se en ökning av unga som överdoserat cannabis just i ätbara produkter. Cirka tio procent av cannabis-relaterade akutbesök associeras med ätbara former av cannabis, trots att produkterna enbart står för 0,3 procent av den totala marijuanaförsäljningen.
Att röka cannabis ger en snabbare effekt än att inta drogen ätbart, vilket kan ta flera timmar. Detta kan leda till att en användare överdoserar i väntan på att effekten ska infinna sig.
Cannabis kommer fortfarande inte vara tillåtet i produkter där de kombineras med alkohol, tobak, nikotin eller koffein. Förpackningar kommer behöva förses med en varning för hälsoriskerna med cannabis och noga ange halterna av THC och CBD i produkten. Myndighetspersoner har även sagt att man inte kommer tillåta ätbar cannabis som kan tilltala barn. Hur detta ska avgöras kommer att bedömas från fall till fall. Produkterna måste också förpackas på ett barnsäkert sätt och en förpackning får inte innehålla mer än högst 10 mg THC. Detta för att minska risken för överkonsumtion.
Den här nya cannabismarknaden beräknas kunna bli värd ungefär 2,7 miljarder kanadensiska dollar om året. Kanada legaliserade cannabis för rökning för ett år sen och blev då det andra landet i världen, efter Uruguay, att helt legalisera cannabis. Sedan legaliseringen har efterfrågan varit större än tillgången på laglig, licenserad cannabis, och politiker varnar för att samma situation kan komma att uppstå med de nya produkter som nu legaliseras. Framför allt kommer utbudet av olika produkter att till en början vara snävt.
Sen legaliseringen förra året har också stödet för att legalisera cannabis sjunkit bland kanadensarna, rapporterar SVT. När beslutet togs stöttades legalisering av 69 procent av befolkningen. Idag är den siffran nere på 50 procent. En anledning tros vara att den svarta marknaden för cannabis inte har krympt nämnvärt trots legaliseringen. 86 procent av all cannabis säljs fortfarande illegalt.
*En vape, e-cigarett eller vaporizer, är en apparat som hettar upp och förångar det användaren vill röka.