Cannabis

Fördubblat cannabisberoende bland unga irländare

Cannabisberoendet bland tonåringar på Irland har ökat drastiskt de senaste tio åren, medan kokain än så länge står för en liten del av andelen beroendefall.

– Vi verkar ha en blind fläck för cannabis i samhället. Kokain fortsätter öka, men ligger ännu långt bakom cannabis, säger barn- och ungdomspsykiatern Bobby Smyth till irländska Independent.

År 2008 fick 348 unga på Irland behandling för beroende av cannabis. Tio år senare, 2018, fick 621 tonåringar mellan 14 och 17 år behandling för beroende av cannabis, vilket innebär att cannabis står för 85 procent av alla fall där ungdomar får behandling för drogproblem.

Cannabis ses som en ofarligare drog än droger som heroin och kokain, men Bobby Smith säger att det trots allt är den största beroendeframkallande drogen bland irländska barn.

Cannabis kan dessutom öka risken för psykoser bland unga.

– Det konsumerar deras liv. Det är en signifikant minoritet som får sina liv förstörda på grund av det, säger Bobby Smyth.

Han anser att cannabis har normaliserat de senaste åren, något som ökat i och med att USA legaliserat användandet i många stater och att stjärnor som Snoop Dogg eller Miley Cyrus förespråkar drogen.

Mer från Accent