Darknet

Flugsvampfallet överklagas till hovrätten

Den 28-åring som pekats ut som administratör för droghandelssajten Flugsvamp 2.0 friades i tingsrätten.

Det är första gången som en administratör för en droghandelssajt har åtalats för narkotikabrott. Stockholms tingsrätten tyckte dock inte att utredningen var tillräckligt gedigen, även om det framstår som klart att den 28-åriga mannen har haft något med sajten att göra. Han anklagades alltså inte för att ha handskas med narkotikan som såldes på sajten, utan för att ha tillhandahållit marknadsplatsen. Domen har nu överklagats till hovrätten, rapporterar Expressen.

Flugsvamp 2.0 lanserades 2015 på darknet, en krypterad del av internet, där säljare och köpare gjorde affärer. 3 procent av summorna som spenderades på sajten gick till administratören. Den utpekade mannen ska ha lagt mycket möda på att sedan tvätta pengarna på olika sätt.

Enligt åklagaren gjordes 320 000 drogköp på sajten, som totalt ska ha omsatt 378 miljoner kronor. 17 000 kunder och 600 försäljare genomförde sina affärer där med hjälp av kryptovalutan bitcoin.

Flugsvamp 2.0 har sedan nedstängningen ersatts av Flugsvamp 3.0 och i somras dömdes fyra män för att ha sålt stora mängder amfetamin, kokain, ecstasy och cannabis där under användarnamnet Drugstore.

Mer från Accent