Narkotikadöden

Fler narkotikadöda i Portugal

Dödsfall orsakade av narkotika har ökat med 30 procent på fem år i Portugal.

Antalet personer som dör till följd av överdoser har ökat i det sydeuropeiska landet. Enligt mätningar har dödsfallen nått en ny toppnivå, rapporterar The Portugal News.

Siffror från 2018 visar att av 307 dödsfall där olagliga ämnen upptäckts i kroppen, betraktades 49 som överdoser. Övriga dödsorsaker berodde på naturliga orsaker, 42 procent, olyckor, 38 procent, självmord, 14 procent, och mord, 3 procent.

Sammanställningen kommer från SICAD, Portugals interventionstjänst för beroenden, och presenterades i december för landets parlament. Rapporten visar en ökning i antalet fall som involverar både opiater och kokain. Opiater återfanns i 65 procent av överdoserna, kokain i 50 procent av fallen, och metadon i 30 procent av fallen.

I hela 92 procent av överdosdödsfallen hade mer än en substans missbrukats. Särskilt bruket av alkohol, 45 procent, och bensodiazepiner, 20 procent, hade ofta kombinerats med olagliga droger.

SICAD pekar på en rad orsaker till ökningen; bland annat den växande marknadsföringen på nätet för psykoaktiva substanser, samt landets allt mer centrala roll för internationell droghandel. Portugal har sedan länge varit transitland för hasch och kokain, när narkotika skickas från bland annat Marocko, Latinamerika och Karibien, till andra europeiska länder. Nu rapporterar SICAD att man även ser en ökning av handelsrutter som leder utanför Europa också, skriver tidningen Portugal Resident.

Den nationella samordnaren för narkotikamissbruk och skadlig alkoholanvändning i Portugal, João Goulão, säger att den negativa trenden visar att man snabbt måste prioritera interventioner för särskilt utsatta delar av den portugisiska befolkningen.

Mer från Accent