Lustgas

Fler larmsamtal om narkotika och lustgas förra året

Giftinformationscentralen tog emot dubbelt så många samtal om lustgas förra året, jämfört med 2023.

Giftinformationscentralen fick fler frågor om missbruk och berusningsdroger under förra året, jämfört med året innan. Ökningen gäller både bland unga och vuxna och utgörs till stor del av frågor om lustgas. Även frågor om narkotika ökade under 2024 enligt Giftinformationscentralens årsrapport.

1 167 samtal till Giftinformationscentralen handlade om lustgas under förra året. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Det är främst sjukhus som hör av sig med frågor om skador som uppkommit efter att någon använt lustgas för berusning under längre tid.

Bland samtal som handlade om barn och unga i åldern 10 till 19 år gällde sex procent illegala droger, tre procent handlade om alkohol. De illegala droger som de flesta frågorna handlade om var ecstacy, cannabis och semisyntetiska cannabinoider. Den avsevärt största andelen telefonsamtal, 68 procent, handlade om läkemedelsförgiftningar. Lustgas sorteras in under kategorin kemikalier som stod för 16 procent av samtalen i den yngsta åldersgruppen, i den kategorin utgjorde lustgasen ungefär en fjärdedel av samtalen.

Av de samtal som handlade om en vuxen person utgjordes nästan hälften av samtalen av frågor om förgiftningar som skett avsiktligt, till exempel i självdestruktivt syfte eller på grund av missbruk. Fem procent av samtalen om vuxna hade med narkotika att göra, en procent handlade om alkohol. Totalt gällde 3 083 samtal narkotika, vilket är sex procent fler än året innan.

Under förra året besvarade Giftinformationscentralen nästan 112 000 samtal. Antalet samtal har ökat stadigt under de senaste sex åren. Samtalen kommer både från allmänheten och sjukvården och andelen från sjukvård har ökat något under senare år.

Mer från Accent