John Sundmark och Peter Schönfeldt. Foto: Kajsa Juslin.

Arbete för livet

Hos IOGT-NTO Alltjänst arbetar klienter från behandlingshemmet Dagöholm som en del av utslussningen. "Här får man hjälp hela vägen till ett normalt liv."

Runt den lilla lekparken bland villorna är det full aktivitet. Buskar beskärs, ogräs rensas och löv krattas.

– Ni skulle ha sett hur det såg ut här för ett par timmar sedan. Då såg man inte gräset för alla löv. Nu har vi mulchat så det är jättefint, säger Christer Håkansson, verksamhetsansvarig på Alltjänst.

Vad hade ni gjort sa du?

– Mulching betyder att man klipper löven. Då ger man tillbaka biomassa till jorden istället för att köra bort löven. Det är bra för gräsmattan och ser fint ut. Men det kräver att det är över sex plusgrader, vilket det inte alltid är så här års.

Christer Håkansson är utbildad trädgårds­mästare, nykter sedan 1997 och medlem i IOGT-NTO Torshälla.

– De hade länge funderat på att starta ett socialt företag, så jag fick frågan om jag kunde tänka mig att starta Alltjänst. Vi gör allt. Vi profilerar oss på trädgårdar, men vi gör också måleri, snickeri, vindsröjningar och anläggning. Och vi samarbetar med andra hantverkare.

Han ber några av de anställda att ta bort reflexerna på ett par odlingslådor.

– De har stått som väghinder på ett annat ställe tidigare. Nu ser det bara fult ut med reflexer. Kanske klär vi in dem med juteväv till jul, säger han.

”Jag saknade uppföljning tidigare. Här får man hjälp hela vägen till ett normalt liv.”

Ken Nord

Samfälligheten som äger lekparken har varit kunder sedan Alltjänst startade i mars 2018. Ken Nord är arbetsledare och har varit hos Alltjänst lika länge.

– Jag saknade uppföljning tidigare. En månad på ett behandlingshem och sedan släpptes folk vind för våg. Här får man hjälp hela vägen till ett normalt liv.

Han låter stolt när han berättar att många villaägare kommer tillbaka som kunder år efter år.

– Det här är ett väldigt tacksamt jobb och givande för ens ego. Det är också
ett värde i att vi alla har ett beroende bakom oss, säger Ken Nord.

Ken Nord har jobbat på Alltjänst sedan starten våren 2018. Foto: Kajsa Juslin.

Förutom Christer Håkansson och Ken Nord har företaget ytterligare två anställda, Ralph Andersson, som målar på Dagöholm, och Peter Schönfeldt. De övriga praktiserar eller är provanställda.

– Jobbet är fritt och varierande. Det är skönt att få jobba utomhus, säger
Peter Schönfeldt.

John Sundmark är yngst i gruppen, 36 år. Han jobbar hårt med buskarna.

– Trädgårdsarbete är väl inget jag brinner för, men jag får röra på mig och vara ute i friska luften. Det gillar jag.

Han började med bensodiazepiner som 19-åring och fortsatte med alkohol.

– Jag lyckades sluta och var stolt nykterist i flera år, men sedan trillade jag dit igen. Jag började sova dåligt efter att en kärleksrelation tog slut. Allt jag ville var att få sova.

Peter Schönfeldt och John Sundmark klipper buskar runt lekparken. Foto: Kajsa Juslin.

Efter sju års drickande kom han till Dagöholm.

– Jag försökte sluta själv, men det gick inte så jag skrev in mig hos socialtjänsten. De tipsade mig om Dagöholm. Jag var folkskygg och så muskelsvag att jag måste använda rullator för att kunna gå när jag kom till avgiftningen, säger John Sundmark, som nu ger ett intryck av att vara vältränad.

Han bor på Dagöholm och delar lägenhet med målaren Ralph Andersson.

– Det är en väldigt trygg miljö, bra folk och bra personal. Jag uppskattar att jag fått tid på mig och fått träna på många saker, som att äta tillsammans med andra, säger John Sundmark när han sätter sig i bilen och beger sig hemåt.

Mer från Accent